GAZDASÁGI HÍREK

Már a panel is annyiba kerül, mint a családi ház
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Valószínű, hogy idén nem fognak tovább nőni az ingatlanárak, sőt a szakemberek árcsökkenést is elképzelhetőnek tartanak.

2016. május 02.

Bekövetkezett a lassulás a hazai ingatlanpiacon, nem csak a forgalom növekedése állt meg, hanem az árak sem emelkedtek tovább. Nagyon valószínű, hogy az idei évben sem fognak tovább nőni, sőt a szakemberek árcsökkenést is elképzelhetőnek tartanak. A tavalyi utolsó negyedévben a december volt a leggyengébb hónap, olyannyira, hogy ez az egész negyedévet lehúzta - jelezte Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezető-tulajdonosa.

Mindezt többször is emlegették az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban. Ennek a nagy decemberi visszaesésnek az az oka, hogy sok dolog, ami az ingatlanpiacon zavart okozhat (ünnep, támogatás-változás), az bekövetkezett. A decemberi CSOK-bejelentés hatása érezhető maradt januárban és februárban is, így az első negyedéves számok sem lesznek túl jók. Most kezdünk csak tisztán látni - tette hozzá Balla Ákos.

Az utolsó negyedéves lassulás ellenére a 2015-ös év még így is erős lett: a tranzakciók száma 15 százalékkal nőtt, míg a használt lakások árai éves szinten 11,8 százalékkal emelkedtek. Az így kialakult árszint egyébként 4,9 százalékkal magasabb a 2010 évinél, ugyanakkor a válság előtti, 2008-as szintet még nem sikerült elérni, attól 3,1 százalékkal maradt el.

Ennek következtében a használt lakások átlagára elérte a 11,3 millió forintot, vagyis 1 millió forinttal magasabb, mint volt 2014-ben. A legnagyobb emelkedés Budapesten következett be, ahol az átlagos ár már elérte a 16,9 millió forintot, ami 2,4 millió forinttal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. Négyzetméterárakban kifejezve ez azt jelenti, hogy az átlagár 240 ezerről 286 ezerre nőtt.

Ezzel az árszinttel Budapesten már meghaladják a válság előtti értéket az árak, de ez igaz a megyeszékhelyekre is, viszont a kisebb településeken még a 2010-es szintet sem sikerült megütni. Az átlagos lakásár ugyanis ott 10,2, a városokban 9,4, míg a községekben 6,2 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy mindenhol meghaladják ugyan az egy évvel korábbi szintet az eladási árak, azonban ahogy haladunk a kisebb településméretek irányába, úgy csökken az áremelkedés mértéke.

Érdemes az újlakások piacára is egy pillantást vetni, mivel az idei évben a CSOK miatt a szerepük egyre nagyobb lesz. A fejlesztések már beindultak és várható a felívelés, 2015-ben azonban még nagyon lehangoló képet mutatott ez a szegmens. A tavalyi évben mindössze 2700 újépítésű lakást sikerült eladni, amit a teljes tranzakciószámnak mindössze 2 százaléka. Ebben az évben egyébként 3146 darab lakás épült értékesítési céllal - ami újabb mélypontot jelent 2013 után -, és látható, hogy még ezeket sem sikerül mind eladni. Az árak is bizonytalankodtak, hiszen míg az első három negyedévet emelkedés jellemezte, a negyedik negyedévben 1,8 százalékos esés következett be. Így a teljes évet tekintve az árnövekedés elmaradt a használt lakásokétól: 6,7 százalékot tett ki. Persze így is elérték az újlakások árai a 2008-as, válság előtti szintet.

Míg az első két negyedévben kiemelkedően magas volt a budapesti értékesítések aránya, ez az év második felében némileg csökkent. Ennek ellenére az év egészét tekintve 30 százalékkal részesedett a forgalomból a főváros, ami azt jelenti, hogy tovább nőtt a súlya az eladásokat tekintve.

A KSH a piaci átrendeződéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten most már nem csak a társasházi lakások négyzetméterára haladja meg jelentősen a családi házakét, hanem a panellakások is felzárkóztak és elérték a családi házak árszintjét. A folyamat egyébként hasonló volt a megyeszékhelyeken is, így megállapítható, hogy a válság utáni időszak egyik fő jellemzője a nagyvárosok társasházi és panellakásainak felértékelődése volt, olyannyira, hogy ezek húzták fel a lakásárakat.

 

VG Online

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

24

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR