GAZDASÁGI HÍREK

A gazdák kártérítésre számítanak a kései fagy miatt
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A veszteségek felmérése előtt korai lenne azt találgatni, hogy miként alakul majd a gyümölcsök ára.

2016. május 02.

Kárt tett a gyümölcsösök egy részében az enyhe tél és a nagyon meleg március után hirtelen jött áprilisi fagy. A gazdák kárenyhítésre számíthatnak, arról azonban a károk felméréséig korai lenne találgatni, hogy a fogyasztók vajon a megszokottnál drágábban juthatnak-e majd hozzá kedvelt friss gyümölcsükhöz vagy a befőznivalóhoz.

Április 20-a óta az országban több helyen mértek jelentős éjszakai-hajnali lehűlést. Volt, ahol a virágzás végén járó ültetvényeket, máshol a terméskezdeményeket „csípte meg” a fagy. – Bizonyos területeken egymás utáni napokon többször is fagyott, s akadt ültetvény, ahol –7 Celsius-fok közelébe süllyedt a hőmérséklet. Lajosmizsén –6, –7, míg Kecskeméten –0,5 Celsius-fok volt – mondta példaként lapunknak a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Csizmadia György kifejtette: a lehűlések az almát, a meggyet, a cseresznyét, a szamócát, a szilvát, a dinnyét és a szőlőt egyaránt érintették. A dió, a kajszi, az őszibarack is fagyott, de csak egy-egy ültetvényen, ezek fő termőhelyeit a nagyobb hideg nem károsította.

A Fruitveb adatai szerint a zöldségnövényeink közül a hidegre érzékenyebbek, például a paprika szerencsére még nincsenek kint a földeken. Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes területein elfagyott a dinnye, de jelentősebb károkról nem beszélhetünk, különösen azért, mert Szabolcsban – amely az ország második legnagyobb dinnyetermesztője – a területnek még csak az ötödén van kiültetett állomány. A bab és a borsó azonban már kibújhatott a földből, s meg is fagyhatott.

Gyümölcsöseinkben a virágzás jól indult, a jól kezelt állományok rekordmennyiségű virágot hajtottak, így kiugró évre lehetett számítani. Most annyi látszik, hogy az eltérő hőmérsékletek és a különböző stádiumban lévő ültetvények miatt a károk mértéke is változó. Az országos kárt nehéz lenne megbecsülni Csizmadia György szerint, mivel a nagyon megfagyott virágok már lepotyogtak, de sok zöld gyümölcsfának a magja sérült, az pedig, hogy utóbbi milyen arányban károsodik véglegesen, még nem látszik. – A fagykár mértéke azonban nem érheti el az 50 százalékot országosan, legfeljebb egyes régiókban vagy helyenként – vélekedett az alelnök.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Hunyadi István, a Fruitveb zöldség-gyümölcs szakreferense is, aki lapunknak arról számolt be, hogy a dánszentmiklósi almaültetvényekben valószínűleg nem fognak semmit betakarítani. A Dunakanyarból, Nógrád és Heves megyéből is jelezték, hogy volt némi fagy, de nem látszik jelentősnek a kár. A Nagykálló, Nyírbátor, Balkány, Újfehértó települések által határolt körben jelentősebb fagykárokat jeleztek a gazdák, de Debrecen környékén is károsult néhány ültetvény. Lajosmizse környékén a szamócások panaszkodtak egyes ültetvények igen jelentős pusztulásáról, a Kecskemét környéki szőlősök pedig 60-70 százalékos fagykárt becsültek „ránézésre”. Érkeztek fagykárhírek Zalából és Somogyból is, Lengyeltóti környékén például dióültetvények károsodtak jelentős mértékben.

Sok helyen azonban egyáltalán nincs kár, s a természetes gyümölcshullás után lehet igazán megmondani, mire is számíthatunk – hívta fel a figyelmet Hunyadi István, hozzátéve: a kárfelmérés még folyamatban van, pontosabb adatokat körülbelül két hét múlva lehet mondani, annál is inkább, mivel akkorra várhatóan beérkeznek a kárenyhítési kérelmek is.

A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbáljuk a gazdák jogos igényeit kielégíteni – jelezte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Eddig 960 termelő 5300 hektár területen jelentett fagykárt, ez a szám a folyamatos kárbejelentések miatt növekszik. A fagykárt észlelésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni a kárenyhítéshez. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólította a falugazdákat, hogy a fagykár által érintetteknek soron kívül engedjék benyújtani egységes kérelmüket. Azt, hogy milyen kár keletkezett, a gazdálkodási év végén megvizsgált káresetek után állapítják majd meg.

 

mno.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR