GAZDASÁGI HÍREK

Ömlik a csok és a jelzáloghitel
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A takarékok az idei első negyedévben háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint az előző év azonos időszakában, és április közepéig közel 1400 csok-kérelmet fogadtak be az integráció tagjainál – közölte a Takarékbank kedden.

2016. április 27.

Hétről hétre nő a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a kapcsolódó lakáshitel-igénylések száma, emellett pedig emelkedik a jelzáloghitelek iránti kereslet. Egyre több az értékesítési célú lakásépítési projektek száma is, ami mind az ingatlanpiac évek óta nem látott élénkülését jelzi – derül ki a Takarékbank közleményéből. Ugyanerről korábban már szinte mindegyik érintett hitelintézet is beszámolt.

A csokot igénylők valamivel több mint 30 százaléka kért lakáshitelt a támogatás mellé. Az igénylések közel kétharmada használt lakás vásárlására vonatkozik, míg az igénylők 30 százaléka új otthon építésére vagy vásárlására venné fel a támogatást. Bővítésre, korszerűsítésre csak 5 százalékuk kér segítséget.

A 10+10 milliós kamattámogatott hitelt az igénylők összesen 10 százaléka választotta, valamivel több mint negyedüknek pedig már van legalább három gyermeke.

 

Növekedésre számítanak

A Takarékbank várakozása szerint a társasházi projektek egy részének elkészültével, valamint a tervezés alatt álló magánerős építkezések elindulásával párhuzamosan az év második felétől akár megtöbbszöröződhet a csok-igénylések száma.

Az otthonteremtési kedvezményre nem jogosult ügyfelek körében is jelentős az igény a lakáshitelek iránt. A Takarékok 2016 első negyedévében közel háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, az érdeklődés pedig hétről hétre emelkedik.

 

Szaporodnak az építtetők

A lakosság mellett az építtetők részéről is erőteljes az érdeklődés, a takarékszövetkezeti integráció tagjainál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma január óta megháromszorozódott. Míg tavaly összesen 5 ezer, ingatlanfejlesztők által épített lakás készült el Magyarországon, addig az idén áprilisban csak a takarékoknál folyamatban lévő, értékesítési célú lakásépítési ügyletek országosan több mint 7000 új lakás építésére vonatkoznak, amelyek finanszírozási igénye meghaladja a 60 milliárd forintot.

A társasház-építési projektek többsége főként Budapesten és az agglomerációban, illetve a vidéki nagyvárosokban és környékükön koncentrálódik (Debrecen, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely), a fejlesztési projektek között a száz lakást meghaladó és a négy-öt lakásos társasházi fejlesztések egyaránt megtalálhatóak.

A most induló társasház-építési projektek többségének az átadása várhatóan 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, a Takarékbank várakozási szerint idén a tavalyinál mintegy 8-10 ezerrel több lakás épülhet Magyarországon, míg 2017-ben ennek akár a többszöröse is reális lehet.

 

mno.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR