JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Folytatódó bürokráciacsökkentés: elég lesz egy szervnek bejelenteni az adatváltozást
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Újabb bürokráciacsökkentő csomagot fogadott el az Országgyűlés a mai ülésén. A korábban hasonló tárgykörben alkotott 2016. január 1-től hatályos 2015. évi CLXXXVI. törvény lényege a közigazgatási eljárási határidők csökkentése, valamint engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség előírása azokban az ügyekben, amelyekben a hatóság hozzájárulása formális volt.

2016. április 27.

A most elfogadott második bürokráciacsökkentés célja az ügyfeleket terhelő bejelentési kötelezettségek csökkentése. Vagyis ha az ügyfél valamely adatát – például lakcímét – több nyilvántartás tartalmazza, az adatváltozást elegendő egyetlen szervnél bejelenteni és ez a szerv továbbítja az információt valamennyi adatváltozással érintett nyilvántartó szervnek.

Ennek érdekében az új törvény negyven korábban elfogadott törvényt módosít, köztük a személyazonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény (Szaztv.) törvényt is kiegészíti. Például azzal, hogy az állampolgár hatósági igazolványai eltulajdonítását a rendőrségen bejelenti, további intézkedést nem kell tennie, mert a rendőrség hivatalból intézkedik az adóhatóság, vagy az egészségbiztosítási szerv felé a bejelentésről. Ezen bejelentés alapján a kiállító hatóságok hivatalból pótolják az eltulajdonított igazolványt.

Változik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) is: a jelenleg hatályos rendelkezés szerint az adózó minden olyan adókötelezettséget érintő változást – a változás bekövetkeztétől számított tizenöt napon belül, előírt formanyomtatványon - köteles az adóhivatalnak bejelenteni, amelyről az őt nyilvántartó cégbíróság, bíróság, vagy közigazgatási szerv nem köteles az adóhatóságot külön értesíteni. 2016. július 1-től az adózó a rá vonatkozó közhiteles adatot nyilvántartó hatóságtól közvetlenül is kérheti az adóhatóság értesítését.

A cégeljárási törvény módosítása értelmében a cég bejegyzett adatainak változásáról, vagy a törléséről a cégbíróság értesíti azokat a közhiteles szerveket, amelyeknél az elektronikus értesítések feltételei biztosítottak, így ezen szerveknél a cégbírósági kérelemmel érintett cég képviselőjének a továbbiakban nem kell intézkednie.

A közfoglalkoztatásról szóló törvény módosítása szerint a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnését a közfoglalkoztatónak elegendő csak az állami adóhatóságnál, vagy csak az illetékes állami foglalkoztatási szervnél bejelentenie, nem kell mindkettő hatósághoz fordulnia, mivel az érintett hatóságok egymást értesíteni kötelesek.

A most elfogadott bürokráciacsökkentő csomag további hetvenhárom korábbi törvényt helyez hatályon kívül. Olyanokat, amelyek más törvényeket módosítanak, végrehajtott rendelkezéseket tartalmaznak, de a jogalkotási törvény értelmében még nem vesztették hatályukat.

„A közigazgatási bürokráciacsökkentés keretében egyes adminisztratív kötelezettségek megszüntetésével összefüggő törvénymódosításokról” címet viselő törvényt a napokban hirdetik ki, rendelkezései 2016. július 1-én lépnek hatályba.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

19

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR