GAZDASÁGI HÍREK

Tízmilliárdokba kerül a vasárnapi újranyitás
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség a kereskedelemben a vasárnapi újranyitás miatt, ami persze még így is megéri a cégeknek.

2016. április 22.

Amíg a múlt hét utolsó napján csak az üzletek 25-30 százaléka vállalta az újranyitást, addig ezen a vasárnapon már majdnem teljesen visszaáll a boltzár bevezetése előtti rend. Több nagy kereskedelmi lánc, mint például a Tesco, a Lidl és az Auchan – egymással versenyezve – minden üzletét kinyitja, de így tesz a SPAR hálózatának sok tagja is. Utóbbi a boltzár előtt sem tartotta minden üzletét nyitva a hét utolsó napján, és most is csak azokat fogja, ahol azt a vásárlói felmérések is indokolják. Néhány nagy lánc ugyanakkor úgy döntött, hogy a munkavállalók érdekeit, beosztását, valamint a beszállítókkal történő újraegyeztetéseket is figyelembe véve, csak májusban nyit ki újra vasárnaponként. A Praktiker és a Decathlon például csak május 8-án nyitja ki áruházait újra vasárnap, az IKEA még később, május 22-től állítja vissza a vasárnapi nyitva tartást.

Ahogy a törvényi szabályozás terén – csaknem teljes egészében – visszaállt a boltzár előtti rend, a kereskedők hasonló visszarendeződést várnak a forgalom esetében is. A SPAR például arra számít, hogy lakosság jelentős része újra a hét végére fogja időzíteni a nagybevásárlásokat. A vasárnap korábban is fontos napnak számított a SPAR-nál, annak ellenére, hogy sok áruháza rövidebb ideig tartott nyitva. A cég hálózatában a heti forgalom 9 százaléka bonyolódott vasárnaponként 2015 tavaszát megelőzően.

Az újranyitás többletköltségekkel is jár, így eleve pótolni kell a boltzár miatt leépített – mintegy hatezer főre tehető – létszámot. Ráadásul a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az idén március 20-án hatezer fő felett mozgott az üres álláshelyek száma a kiskereskedelemben. Bár ez a szám valószínűleg egy kicsit meghaladja a valóságot, mivel időközben jelentősen felgyorsult a fluktuáció az ágazatban, a munkavállalók akár néhány ezer forinttal magasabb fizetésért is odébbállnak. Ám a korábbinál mindenképpen nagyobb a munkaerőhiány a kereskedelemben.

„Mindenképpen több ezer ember felvételére van szükség az ágazatban – mondta a Világgazdaságnak Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – Az 50 százalékos vasárnapi pótlék önmagában több tízmilliárd forinttal emeli meg a cégek bértömegét.” Ugyanakkor nemcsak a bérpótlék növeli a költségeket, hanem az is, hogy a szakemberhiány miatt időközben sok helyen – több nagy kereskedelmi láncnál akár tíz százalék feletti mértékben is – emelni kellett a fizetéseket ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt és megőrizzék a versenyképességet.

A kereskedelmi szakszervezetek ugyanakkor 100 százalékos pótlékot szeretnének vasárnaponként, amely a boltzár idején járt a rendkívüli munkavégzésért. Akciójukat felkarolta az MSZP, amely nemrég törvénymódosító javaslatot is benyújtott a pótlék megduplázása érdekében. Bizonyos források szerint szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék akár 50-60 milliárd forint pluszbérköltséget jelentene, ilyen feltételekkel viszont már sok cégnek, pláne a kisebbeknek egyáltalán nem érné meg vasárnap nyitva tartani.

vh.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR