GAZDASÁGI HÍREK

Mezőgazdaság: minden gépet le kell vizsgáztatni
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Több ezer növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálatát kell elvégezni november végéig, ennek hiányában jövőre már nem használhatók a gépek. Ma feszültséget okoz a gazdálkodók körében, hogy csak egy olyan cég van az országban, amelynek megfelelő akkreditációja van a a vizsgálatok elvégzéséhez. A növényorvosi kamara szerint azonban hamarosan minden megyében lesz olyan szolgáltató, amely elvégezheti a felülvizsgálatot.

2016. április 18.

Várhatóan nem okoz fennakadást a gazdák munkájában a növényvédő szerek kijuttatásához használt gépek kötelező műszaki felülvizsgálata – hangsúlyozta az agrárszektor.hu érdeklődésére Apponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára. Ugyan a hazai jogszabályok is régóta tartalmazzák a megfelelő műszaki állapotú gépek használatára és a rendszeres karbantartásra vonatkozó előírásokat, jelentősebb felzúdulást mégis a tavaly év végén módosított 43/2010-es FVM rendelet okozott a gazdák körében.

Eszerint ugyanis 2016. november 26-a után a 3 évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel tilos növényvédelmi tevékenységet végezni. Vagyis minden három évnél idősebb – az újakat már eleve a legújabb szabályoknak megfelelően hozzák forgalomba - gépet akkreditált intézményben felül kell vizsgáltatni.


A legnagyobb problémát abban látták a termelők, hogy jelenleg egyetlen olyan cég van az országban, amely megfelelő akkreditációval rendelkezik a vizsgálatok elvégzéséhez, permetezőgépből pedig rengeteg van, bár pontos számról, illetve az összes típusról nincs mértékadó információ. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége többek között azt kifogásolta, hogy tudomásuk szerint a cég felülvizsgálati kapacitása 6-7 gép naponta, így számításaik szerint az egész procedúra el fog tartani egy pár évig. A határidő viszont novemberben lejár.

A kamara akkreditált mobil felülvizsgáló állomása már két éve működik, és bár székhelye Sárbogárdon van, megrendelésre bárhová kiszállnak – mondta a főtitkár. Az eddigi tapasztalatok szerint, ha megfelelően felkészítik a gépeket az ellenőrzésre, akkor nem lesz szükség forgalomból kivonásra. Szerinte nem a gép életkora a döntő: találkoztak olyan 22 éves permetezővel, amely megfelelő karbantartás - például a fúvókák cseréjével - mellett átment a vizsgálaton.

A jogszabály szerint a növényvédelmi gépnek permetezéstechnikai szempontból biztosítania kell a növényvédő szer kereszt- és hosszirányú egyenletes, illetve veszteségmentes kijuttatását. A legjellemzőbb hiba, amivel eddig találkoztak, hogy nem kellően megtisztított, vagy kopott szórófejjel próbálták levizsgáztatni a permetezőket.


Miért írták elő a felülvizsgálatokat?


A felülvizsgálatot a minél kisebb vegyszerterhelés, valamint élelmiszerbiztonsági szempontok érdekében uniós jogszabály írja elő. Eszerint 2016. december 14-ig minden tagállamban legalább egyszer kötelezően meg kell vizsgálni, hogy a peszticidek kijuttatásához használatos gépek és tartozékok megfelelnek-e az előírásoknak. Ezek közé sorolja az irányelv az üzemi vagy nem üzemi használatra szolgáló, önjáró, vontatott, járműre szerelt vagy félpótkocsis, légi járműre szerelt, valamint álló helyzetű gépeket. Ide tartoznak továbbá a nyomáskamrával rendelkező, gépi hajtású vagy kézi működtetésű, háton és kézben hordozható gépek is. Ezt követően pedig csak azokat a gépeket lehet használni, amelyek átmentek a vizsgálaton. A vizsgálatok közötti időköz nem haladhatja meg az öt évet 2020-ig, majd azt követően a három évet.

A magyar növényvédelem gépparkjának állapota nagyon gyenge, és ezt az is bizonyítja, hogy a kamara szakemberei számtalan problémával találkoznak. Az élelmiszerekben esetenként kimutatható szermaradványok pedig élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. A rossz állapotú növényvédő gépek használata nemcsak a termelés hatékonyságát rontja, hanem a szerhasználatot és a ráfordításokat is növeli. A kamara tapasztalatai szerint akár 30-40 százalékkal kevesebb növényvédő szer elegendő lehet a megfelelő munka elvégzéséhez – hívta fel a figyelmet Apponyi Lajos.

A határidőt nagyjából tarthatónak látja a főtitkár, különösen annak ismeretében, hogy a sárbogárdi cég akkreditációja alapján hamarosan minden megyében feláll egy mobil ellenőrző állomás, amelyet igénybe vehetnek a termelők. A lényeg az, hogy minden olyan termelő regisztráljon, aki ilyen gépet használ, érvényben van ugyanis egy moratórium, amely alapján ezt követően nem éri szankció, használhatja az eszközét is, amíg rákerül a sor a vizsgálaton. A regisztrációról, a kapcsolódó előírásokról, jogszabályokról, illetve a megyei állomásokról a www.ngea.hu oldalon lehet tájékozódni.

agrarszektor.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR