JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Melyik vasárnap dolgozhatnak először törvényesen az alkalmazottak?
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Bár A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény és a kapcsolódó Kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény valamint a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény módosítását tartalmazó törvény nem lépett még hatályba, dr. Mareczky Ferenc, a Menedzser Praxis munkajogi szakértője több nehézséget, illetve anomáliát lát a törvény kapcsán.

2016. április 13.

A munka törvénykönyve 97.§ (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a munkaidő-beosztást a munkáltató állapítja meg, de a 97.§ (4) bekezdés azt is előírja, hogy a munkaidő-beosztást legalább hét naptári nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni a munkavállalókkal. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. Ez alapján tehát nem lehetséges, de legalábbis nem tisztességes a munkavállalót most vasárnapra behívni dolgozni.


A szakértő szerint ha a közeli napokban, vagyis kb. 2016. április 20-ig ki lesz hirdetve a törvény (törvények) módosítása, leghamarabb 2016. május 8-án vasárnap lehet azt alkalmazni, tekintettel arra, hogy az ezt követő legközelebbi vasárnap május 1-re esik, ami a munka törvénykönyve 102.§ (1) bekezdése értelmében egyébként is munkaszüneti nap.
 
 
A jelenleg hatályos munka törvénykönyve 140.§ (1) bekezdésének a) pontja és a 140.§ (2) bekezdés értelmében – figyelemmel a törvény 101.§ (1) bekezdésének i) pontjában foglaltakra – 100% bérpótlék illeti meg a kereskedelemben foglalkoztatottak vasárnapi munkavégzését. Az már közgazdasági kérdés, hogy ezt a bérpótlék mértéket nyilvánvalóan nem valószínű, hogy a továbbiakban is lehetne tartani, hiszen a jelenleg hatályos törvényi rendelkezés szerint ez a bérpótlék a 4 adventi vasárnapon és az évközi bármely másik egy nyitva tartásra kijelölt vasárnapon végzendő munka ellenértékeként jár. Minden vasárnap történő nyitva tartás esetén azonban a pótlékarány valószínűleg annyira megterhelné az üzemeltetőt, hogy annak jelentős részét beépítené a fogyasztói árakba. Nagy valószínűséggel egy 50%-os bérpótlék is jelentős terhet jelentene a kisebb, tehát nem nagy üzlethálózattal rendelkező egységek részére.


Foglalkoztatási problémákat is feszegethet szakértőnk szerint a minden vasárnapra vonatkozó nyitva tartás, hiszen a napi hírekből tudhatóan jelentős létszámhiánnyal küzdenek az üzemeltetők, ezen belül is főleg a kisebb kereskedelmi egységek. Ezekből az aspektusokból következtetve valószínűleg diszpozitív, tehát engedő rendelkezést fog tartalmazni a törvénymódosítás, vagyis az üzlet fenntartójára lesz bízva, hogy vasárnap is nyitva tart-e vagy sem.
 

MP

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR