GAZDASÁGI HÍREK

Vége a vasárnapi zárva tartásnak – meghátrált a kormány
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Egy nap alatt eltörölnék a vasárnapi boltzárat – jelentette be Rogán Antal. Akár már most vasárnap kinyithatnak az üzletek.

2016. április 11.

A kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, viszont megosztotta a kormány döntése a társadalmat. Emiatt a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyet már holnap meg is szavazhatnak – mondta a mai kormányülés szünetében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

Varga Mihály gazdasági miniszter ezt megelőzően sorolta, hogy milyen jó volt a boltzár: az elmúlt egy évben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelem, az üzletek döntő többsége növelni tudta a forgalmát, a legális kereskedelem is nőtt. Ezt követően jelentette be Rogán Antal, hogy teljes mértékben visszavonják a boltzárról szóló törvényt – nem utolsó sorban az MSZP-népszavazási kezdeményezés miatt. A törvény előtti, 2015. március 14-ei állapotot állítják vissza.

Vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a munkavállalóknak – áll a törvényjavaslatban. A munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén pedig száz százalék bérpótlék illeti meg a dolgozókat.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba – így az akár most vasárnaptól életbe léphet.

 

A vasárnapi munkavégzés tilalma az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni magunknak a megszületett törvény kapcsán – áll a módosítás indoklásában.

Az önkormányzat szabályozhat

A települési, illetve a kerületi önkormányzatok képviselő-testülete a helyi sajátosságok figyelembevételével rendeletben szabályozhatja az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét, valamint a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő – a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó – többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat.

A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból – a lakók egészsége, életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében – zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el – áll a törvényjavaslatban.

Korábban Lázár még cáfolt

Lázár János a múlt heti kormányinfón még kategorikusan cáfolta azt, hogy a kormány gondolkodna a vasárnapi boltzárról szóló törvény módosításán, sőt, azt is mondta, hogy állnak a népszavazás elébe. Miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy hivatalos kormányálláspont még nincs az ügyben, perceken keresztül érvelt amellett, hogy ő miért is tartja helyesnek, ha az embereket nem kényszerítik vasárnapi munkavégzésre. Lázár a vasárnapi boltzár sikeressége melletti érvként hozta fel azt az adatot, miszerint tavaly nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

 

napi.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

24

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR