GAZDASÁGI HÍREK

10 millió forint megtakarítása van egy átlag magyar háztartásnak
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Csaknem 10 millió forintnyi megtakarítása és kevesebb mint 2 millió forintnyi tartozása volt tavaly egy átlagos háztartásnak. A lakosság a külföldi megtakarításokat keresi.

2016. április 01.

Tavaly is szép ütemben gazdagodott a hazai lakosság, egy átlagos család már csaknem 10 millió forintnyi pénzügyi vagyonnal rendelkezett a jegybank adatai szerint, ehhez kevesebb mint 2 millió forintnyi tartozás társult. Tavaly év végére ugyanis a háztartások már 40 ezer milliárd forintnál is több pénzügyi vagyonnal rendelkeztek, ez 7,7 százalékos növekedés 2014 végéhez képest. A nettó – vagyis hitelekkel és más kötelezettségekkel csökkentett – vagyon még nagyobb mértékben, több mint 13 százalékkal nőtt, 32 314 milliárd volt az év végén.

Rekord mennyiségű készpénz volt a lakosságnál, több mint 3750 milliárd forintnyi. Sokan döntöttek úgy, hogy a forintjukat valutára váltják, hátha az árfolyamon nagyobb nyereség keletkezik, mint az alacsony forintkamatokon. A deviza készpénzállomány 2015-ben megkétszereződött, és az év végére meghaladta a 300 milliárd forintot. A külföldi megtakarítások népszerűségét jól jelzi az is, hogy a forintbetétek állománya kicsivel 6 ezer milliárd forint fölött stagnált, a devizabetéteké viszont körülbelül 10 százalékkal emelkedett, és átlépte az ezer milliárd forintos lélektani határt.

Az értékpapírok közül az állampapírokból vásárolt a lakosság a legtöbbet, a rövid lejáratúak (ezek között van a Kamatozó Kincstárjegy, a Féléves Kincstárjegy és a Kincstári Takarékjegy) volumene a másfélszeresére nőtt, 2 ezer milliárd forint fölé került. A hosszú lejáratú állampapírok állománya csak szerényebb mértékben, 16,8 százalékkal nőtt, de szintén történelmi csúcsra jutott. A külföldi kötvényeket is sokan keresték, ezek állománya 33 százalékkal emelkedett tavaly. A lakosságnál lévő hazai befektetési alapok állomány tavaly 3900 milliárd forint körül stagnált, a külföldi alapokat viszont egyre többen veszik, ezek volumene 20 százalékkal nőtt. A biztosítók és a nyugdíjpénztárak viszont csak mérsékelt sikert értek el a vagyongyűjtésben, az életbiztosításokba csupán 36,8, a nyugdíjkasszákba 52,6 milliárd forintnyi friss pénzt áramlott, az életbiztosítási díjtartalékok így valamivel 1800 milliárd, a pénztári tartalékok pedig 1440 milliárd forint fölött álltak az év végén.

A háztartások kötelezettségei az elszámolásnak és a folyamatos nettó törlesztésnek köszönhetően több mint 11 százalékot csökkentek tavaly, az év végén már alig haladták meg a 8 ezer milliárd forintot, ami nyolcéves mélypontnak felel meg. A kötelezettségekből 7261 milliárd forintot tettek ki a hitelek.

A vállalatok pénzügyi vagyona is nőtt tavaly, az év végén a történelmi csúcsnak számító 55 ezer milliárd forint fölötti szinten volt. A cégek is egyre több készpénzt használnak, az év végén csaknem 700 milliárd forintnyival rendelkeztek. Rekord mennyiségű betétet is tartottak a számláikon, forintból 4320 milliárd, devizából csaknem 1700 milliárd forintnyit. A hitelprogramok ellenére a vállalkozások finanszírozásában egyre kevésbé vesz részt a hazai bankrendszer. A cégek tavaly összesen 29 658,1 milliárd forintnyi hitellel rendelkeztek, ez 4 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Csakhogy a hazai banki forinthitelek mennyisége tavaly csaknem 8, a devizahiteleké pedig 11 százalékkal csökkent. A vállalkozások szívesebben vesznek fel kölcsönt nem pénzügyi vállalatoktól vagy külföldről. A külföldről jövő devizahitelek volumene például 16,6 százalékkal 9829 milliárd forintra emelkedett tavaly.

 

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

29

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR