JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Változnak az online pénztárgépek használatának szabályai
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Szigorodnak az online pénztárgépek használatának szabályai, egyúttal bővül azon vállalkozások köre, amelyek nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget.

2016. március 30.

A rendelet jelenleg a gyógyszertárakra, valamint a kiskereskedelmi, vendéglátási, szálláshely-szolgáltatási, kölcsönzési és egyes javítási tevékenységet végzőkre vonatkozik. A kizárólag pénztárgéppel teljesíthető nyugtaadási kötelezettség 2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, karbantartási, gépjármű alkatrész-kiskereskedelemi, motorkerékpár-kereskedelmi, javítási, plasztikai sebészeti, tánctermi, diszkóműködtetési, ruházat- és textilmosási, vegytisztítási, vasalási, fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatási tevékenységet folytató valamennyi adóalanyra és üzletre is kiterjed. 2017. január 1-től a személytaxis, valamint a pénzváltó tevékenységet végzőkre is kiterjesztik az online pénztárgép üzemeltetési kötelezettség.

A rendelet az online pénztárgépek üzemeltetői (az említett vállalkozói kör) mellett a pénztárgépek adóellenőrző egységeinek (AEE) gyártóinak, műszerészeinek, valamint forgalmazóinak is kötelezettségeket ír elő.
Forgalmazási engedély csak akkor adható ki, ha a forgalmazó rendelkezik az AEE gyártójának igazolásával, emellett az AEE gyártója munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztat legalább egy fő műszerész, technikus vagy mérnök munkatársat, aki az AEE javítására jogosult. A műszerészi igazolvány kiállításának és nyilvántartásának feltételeit ugyancsak részletesen és szigorúbban állapítja meg a módosítás.
A pénztárgépek üzemeltetőinek a pénztárgéphez rendelten pénztároló eszközt is kell tartaniuk, emellett a rendelet a pénztárgép éves felülvizsgálatának, valamint az üzemeltető és a NAV elektronikus kapcsolattartásának részletes szabályait is megállapítja.
A rendelet a pénztárgép használatból kivonásának szabályait részletesen állapítja meg, amely előírásokat korábban nem tartalmazta. Új fogalomként határozza meg és szabályozza az átszemélyesítést, amely az üzembe helyezett pénztárgép más üzemeltetőhöz rendelését jelenti.

A rendelet módosítása az új feltételeknek megfelelő pénztárgépek bevezetésére türelmi időt is megállapít. A pénztárgépek forgalmazói a forgalmazás engedélyezése iránti kérelmet és a forgalmazási engedély módosítása iránti kérelmet az új szabályok szerint legkorábban 2016. július 3-án terjeszthetik elő, de legkésőbb 2016. szeptember 28. napjáig kell a szükséges dokumentációval valamint a típusvizsgálható pénztárgéppel együtt az engedélyező hatóság részére benyújtani.

A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013.(XI.15.) NGM rendelet módosításáról szóló 9/2016.(III.25.) NGM rendelet a Magyar Közlöny 2016. évi 42. számában került kihirdetésre. A forgalmazásra, használatra, szervizelésre és adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok 2016. április 2-án lépnek hatályba.


További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR