GAZDASÁGI HÍREK

Növekszik a külföldön dolgozók száma, rekordon a foglalkoztatás
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Egyre kevesebb munkanélkülit számlál a statisztikai hivatal, amit a vállalatok növekvő foglalkoztatása mellett a közmunka terjedése és a külföldi munkavállalás népszerűsödése is támogat.

2016. március 29.

Közelebb került a magyar gazdaság a teljes foglalkoztatáshoz, miután a munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra, 275 ezer főre csökkent a februárig tartó három hónapban. Ez 1,6 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliség süllyedéséhez és a foglalkoztatás emelkedéséhez hozzájárult, hogy a vállalatok munkahelybővítése mellett a közfoglalkoztatottak száma is érdemben növekedett. A 4,24 millió foglalkoztatottból – ami új csúcsnak számít a rendszerváltás óta – 3 millió 900 ezren az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak, 220 ezerre nőtt a közmunkások száma, és már 115 ezer magyar dolgozott külföldi telephelyen. Utóbbi tízezer fős bővülést jelent.

Ugyan Cseresnyés Péter, a gazdasági tárca államtitkára szerint jobb a helyzetünk, mint az uniós átlag, elemzők szerint a teljes foglalkoztatásról mégis sokkal távolabb áll az ország, mint ahogy az adatok mutatják. Cseresnyés kiemelte, hogy az Európai Unió átlagos munkanélküliségi mutatója januárban 8,9 százalék volt, és Magyarország olyan fejlett uniós országokat előzött meg, mint Franciaország, Finnország, Belgium és Svédország. Ezzel csak az a baj, hogy a közmunkaprogramok nélkül továbbra is tíz százalék felett lenne a munkanélküliség, ami még az uniós átlagnál is kedvezőtlenebb. Mindez arra utal, hogy a gazdaság közel sincs olyan jó állapotban, mint ahogy a 6,1 százalékos ráta alapján gondolhatnánk. Az adatok azt is mutatják, hogy a külföldi munkavállalás egyre népszerűbb, ami a (képzett) munkaerő elvándorlásának gyorsulását jelzi. Az sem kecsegtet sok jóval, hogy a munkanélküliség átlagos időtartama több mint 19 hónap (miközben az álláskeresési járadék 3 hónapig jár), és a munkanélküliek fele legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

Elemzők szerint ennek ellenére folytatódhat a foglalkoztatás bővülése a következő hónapokban. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető közgazdásza úgy számol, hogy az év végére 6 százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta, átlagosan pedig 6-6,2 százalék lehet a mutató a tavalyi 6,8 után. Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője is bizakodó, szerinte a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. „A foglalkoztatás ütemének növekedését fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány” – hívja fel a figyelmet Suppan. Ez a tényező azonban támogatja a kormány tervét, vagyis a köztisztviselői állomány csökkentését, hiszen ők állást találhatnak a cégeknél.

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR