GAZDASÁGI HÍREK

Kevesebbet kockáztatott tavaly a lakosság
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Hivatalosan közel 60 százalékkal kevesebb volt tavaly a kockázati és magántőke-befektetés, a nyilvánosságra nem került nagy értékű ügyletek miatt mégsem lehetett csökkenés.

2016. március 10.

Jócskán visszaestek tavaly a kockázati és magántőke-befektetések Magyarországon – legalábbis a hivatalos adatok alapján. Ezek szerint az invesztíciók 31,8 milliárd forintos összértéke közel 60 százalékkal maradt el a 2014. évitől. Mégsem történhetett csökkenés, mivel 2015-ben több olyan nagy értékű magántőke-tranzakcióra is sor került, melyek befektetési értékét a felek nem hozták nyilvánosságra – hívta fel a figyelmet a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) éves jelentésében.

A nagyközönség által is látható tavalyi adatok 132 befektetésből tevődnek össze, melyek 109 vállalatban landoltak. Érződött, hogy az EU Jeremie-programban mintegy 130 milliárd forint kihelyezésére feljogosított alapkezelők befektetési időszaka a végéhez közeledik – a rájuk bízott pénzeket 2016. május 31-ig ki kell helyezniük –, ők hajtották végre a tranzakciók háromnegyedét, összesen 23,9 milliárd forintot invesztálva 67 társaságba. „Több, tulajdonváltáson átment Jeremie-alap 2015-ben indult csak meg igazából” – jelölte meg a fellendülés egyik lehetséges okát Zsembery Levente, a HVCA elnöke, a két Jeremie-alap 8,3 milliárd forintját igazgató X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A befektetések közel háromnegyede az üzleti és ipari, illetve fogyasztói szolgáltató, valamint az energetikai és környezetvédelmi cégekbe áramlott. Míg 2014-ben a legnagyobb öt tranzakció az összes befektetett tőke közel 70 százalékát tette ki, addig 2015-ben csak az egyötödét. Hetvenkét vállalat kapott legalább 100 millió forintot, s csupán kettő 1 milliárdnál többet. A tavalyi átlagbefektetés több mint 100 millióval volt magasabb, 274 millió az előző évinél, míg a magántőke-befektetések nagysága egyes esetekben a 2 milliárd forintot is meghaladta.

Tavaly hivatalosan 109 vállalkozásba szálltak be kockázati tőkések. Összesen 27 alap fektetett magyar vállalatokba tavaly, közülük tizenkettő 1 milliárd forintnál többet, ezek együttesen az összes befektetés értékének közel 80 százalékát adták. A legaktívabb alap a befektetések közel egyharmadáért „felelős”, ami – a teljes tranzakciós értékek alapján – 12 százalékos piaci részesedéssel ér fel.

A tavalyihoz hasonló aktivitásra számít Zsembery 2016 első felében is, ám azt követően a Jeremie-alapok kiesése miatt már visszaesés várható. Bár a HVCA elnöke bízik abban, hogy a Jeremie-program folytatódik, ettől függetlenül arra számít, hogy az alapkezelők egy része megpróbál majd új alapokat indítani, akár tisztán magánforrások gyűjtésével, emiatt az év második felétől az alapkezelők a tőkebevonásra fókuszálhatnak.

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR