GAZDASÁGI HÍREK

Ételeink fele a kukában végzi
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Magyarországon kevesebb élelmiszert dobnak ki, mint a fejlett európai országokban, de még így is nagyon sokat. Franciaországban viszont a pazarlás megelőzése érdekében kemény törvényt hoztak.

2016. február 15.

Kicsit pöttyös a banán, fonnyadtabb a répa, egy-két nap múlva lejár a kefir szavatossági ideje, és már dobjuk is ki. Pedig okosan felhasználva gond nélkül fogyasztható, vagy ha mégsem, fel lehetne ajánlani azoknak, akik rászorulnak. Ma még ez nem elterjedt, így hazánkban 1,8 millió, világszerte 2 milliárd tonna élelmiszer végzi évente a szemétben. Franciaországban börtön is járhat ezért a jövőben.

 

Franciaországban törvénnyel tiltották meg a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, hogy a jövőben kidobják vagy megsemmisítsék a még fogyasztható élelmiszereket. Ezentúl minden megmaradt ételt kötelezően segélyszervezeteknek kell felajánlaniuk. A törvényi szabályozás célja, hogy gátat vessenek az élelmiszer pazarlásának. Ettől azt remélik, hogy világszerte születnek majd hasonló törvények, és a megtermelt élelmiszer mintegy harmada ezután nem a szemétben, hanem a rászorulóknál kötne ki. A francia törvény szigorú: a pazarló boltvezetőkre komoly pénzbüntetés és akár börtön is várhat.

Itt pazarlás, ott éhezés

A világon megtermelt élelmiszer csaknem fele kárba vész. Ennek okai sokfélék, a rossz betakarítási gyakorlattól a helytelen tároláson és szállításon át a szigorú eladási határidőkig, de komoly mennyiség az is, amit vásárlás után maguk a vevők pazarolnak el. Hozzávetőleg négymilliárd tonna élelmiszert termel a világ évente, ennek mintegy 30–50 százaléka – 1,2–2 milliárd tonna – soha nem jut el az emberek gyomrába. Eközben világszerte 842 millió ember éhezik, ami a globális népesség 12 százaléka.
Magyarországon háztartásonként alig 100 kiló élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Bár ez a fogalom meglehetősen tág; a bontatlan konzervtől kezdve a vacsoramaradékon keresztül a konyhai hulladékig beletartozik minden olyan étel, amely bekerült az élelmiszerláncba, de nem fogyasztották el.

Törvény nélkül is működhet a spórolás

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke elmondta: szeretnék részletesen is tanulmányozni a francia szabályozást, igaz, hazánkban még nem merült fel hasonló bevezetése. Nehéz is lenne, hiszen az itthoni előírások szerint az utolsó napig a polcon lehet tartani egy terméket, onnantól viszont már nem lehet emberi fogyasztásra ajánlani. Ugyanakkor mégis megvalósul, ami a franciáknál csak a törvény miatt lesz gyakorlat.

„A fogyaszthatósági határidő lejárta után nem szabad a polcokon hagyni élelmiszert a hazai boltokban – mondta Vámos György. – A tartós élelmiszerekkel kapcsolatosan azonban már régi gyakorlat, hogy jótékony célra ajánlják fel az üzletek, és az elmúlt években az is elterjedt, hogy a napi cikkeket is így hasznosítják. Szigorú élelmiszer-biztonsági előírások vonatkoznak erre, de egyre többen megteszik, hogy rászorulókhoz, állatvédőkhöz juttatják el a megmaradt ennivalót. Azokat az élelmiszereket, amelyekkel ezt nem lehet megtenni, speciálisan erre szakosodott cégek ártalmatlanítják. Hazánkban ugyanis élelmiszert sem kukába nem lehet dobni, sem hulladéklerakóba nem szabad elhelyezni.”

Pazarlásban a középmezőnyben vagyunk

Európában a brit háztartások pazarolják el a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogramm élelem végzi ott a kukában. A brit háztartások ezzel családonként évi 210 ezer forintnyi élelmiszert pazarolnak el. Az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető lenne. Nyugat-Európában és Amerikában is négyszer annyi élelmiszer végzi a kukában, mint hazánkban. A magyar családok 42 százaléka dob ki rendszeresen élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, néha azonban csak azért, mert megmaradt. Ez éves szinten 1,8 millió tonna.

Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szóvivője azt mondta: hazánkban háztartásonként 100 kilónyi élelmiszer megy a kukákba, főként gyorsan romlandó húsáru és tejtermékek. Ezzel a közepesen pazarló társadalmak közé tartozunk. Ahogy haladunk Európa fejlettebb része felé, úgy egyre nagyobb a pazarlás.

„A fejlődő és a gazdaságilag elmaradott országokban is az a jellemző, hogy inkább az élelmiszerlánc elején, a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban veszik el az élelmiszer nagyobb része – mondta el a szóvivő. – A kevésbé korszerű géppark és technológiák miatt ugyanis nagyobbak a termelés során keletkező veszteségek. Ahogy egyre fejlettebb egy ország, úgy ez egyre kisebb, a fogyasztóknál viszont egyre emelkedik a pazarlás. Problémát jelentenek a túl nagy elővigyázatossággal meghatározott lejárati dátumok és a szükségtelen túlvásárlás is. Sok étel még fogyasztható, amikor a szavatossági idő lejárta miatt kidobják, csak azért, mert már nem elég gusztusos vagy nem bíznak benne.”

A multik egyre tudatosabbak

Magyarországon évente 1,8 millió tonna kidobott élelmiszerből 400 ezer tonna a lakossági élelmiszer-pazarlás, a többi az előállításkor és a kereskedelemben keletkezik. A boltokban is rengeteg élelmiszert kénytelenek hulladékként hasznosítani, ennek oka elsősorban az, hogy lejár a termékek eltarthatósági ideje.

Hevesi Nóra, a Tesco kommunikációs vezetője azt mondta: két éve elindították a rendszeres, napi szintű élelmiszerfelesleg-gyűjtést. Az akcióba Magyarországon eddig 64 hipermarket kapcsolódott be, és 300 millió forint értékben, mintegy 685 tonnányi terméket tudtak így rászorulók számára megmenteni az élelmiszerbank segítségével.

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR