GAZDASÁGI HÍREK

Egyre több a gond az építési engedélyeknél
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Sorra derültek ki a gyakorlati problémák a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló kormány­rendelettel kapcsolatban az elmúlt hetekben.

2016. január 19.

Egyre több a gond a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló szabályozás körül, a kormányrendelet többek szerint komoly kérdéseket vet fel. „Az építkezők például nincsenek tisztában azzal, hogy az egyszerű bejelentési kötelezettség csak az újonnan építendő, 300 négyzetméter alatti lakóépületekre vonatkozik, ám ha valaki például be akarja építeni már meglévő tetőterét, akkor a korábbi engedélyeztetési folyamaton kell átesnie” – hívta fel a figyelmet Gémesi György , Gödöllő polgármestere. Azzal a problémával is szembesültek, hogy az építkezők a bejelentés után annyiszor módosíthatják építési terveiket, ahányszor csak akarják.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt: januártól a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű lakóingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettséget írnak elő.

A Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetsége még decemberben kérte az általuk átgondolatlannak és szakmaiatlannak tartott rendelet visszavonását, de semmilyen választ nem kaptak. Szerintük beláthatatlan következményekkel járhat, hogy az építkezőknek ezentúl nem kell tájékoztatniuk a terveikről a szomszédaikat. Attól is tartanak, hogy a jövőben lehetetlenné válik a települések egységes arculatának megőrzése.
Számos kifogást fogalmazott meg a Magyar Építész Kamara is: egyebek között aggódnak a védett környezet megóvása (például világörökség), a tervek építészeti-szakmai kontrollja és az elvárható minőség biztosítása miatt is. Emellett azt is nehezményezték, hogy nem egyértelmű az egyszerűsített bejelentési dokumentáció tartalma. A Magyar Mérnöki Kamara pedig azt tartja elfogadhatatlannak, hogy a rendelet úgy helyezi a felelősséget első körben a hatóság helyett az építtetőre, a tervezőre és a kivitelezőre, hogy nem adja meg ehhez a megfelelő szakmai garanciális elemeket. Az érdekvédők az elmúlt hetekben javasolták a Miniszterelnökségnek a kormányrendelet felülvizsgálatát, valamint olyan útmutató készítését, amely tájékoztatja az érintetteket az új feladataikról.

Lapunk arra vonatkozó kérdésére, hogy a kancellária tervezi-e a rendelet felülvizsgálatát a különféle szakmai észrevételek nyomán, azt a választ kaptuk, hogy „a Miniszterelnökség folyamatos kapcsolatban van a Magyar Építész Kamarával, és egyeztet a kamarai javaslatok befogadásáról”. Rogán Antal , a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy tegnapi háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy az új előírások nagy felelősséget rónak majd az építészszakmára. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy az építésügy területe átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz. Gémesi György szerint ez azonban hiba volna, mivel az említett szervezetek nem rendelkeznek elegendő munkatárssal a feladatok elvégzéséhez.

vg.hu

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR