GAZDASÁGI HÍREK

Kétezer milliárdnál is nagyobb összeghez jutottak a kkv-k a növekedési hitelprogramból
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az nhp első és második szakaszában összesen 31 ezer vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz mintegy 2126 milliárd forint értékben – összegezte szerdán kiadott jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) abból az alkalomból, hogy 2015 végével lezárult a növekedési hitelprogram (nhp) és az nhp plusz szerződéskötési időszaka, és idén januártól a növekedéstámogató program segíti a bankok visszatérését a piaci alapú hitelezésre.

2016. január 06.

Az nhp és második szakaszában az nhp plusz keretében a programban részt vevő hitelintézetek összesen 1425 milliárd forint összegben kötöttek szerződést mikro-, kis- és középvállalkozásokkal, ezzel a rendelkezésre álló keretösszeg több mint 95 százalékát használták fel.
    A kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítése és a gazdasági növekedés elősegítése érdekében az MNB 2013. június 1-jén indította a növekedési hitelprogramot, amelynek első szakaszában három hónap alatt 701 milliárd forintnyi hitelszerződés kötöttek. Ezt követően a jegybank 2013 őszén hirdette meg a második szakaszt, amelyben 2015. december végéig volt lehetőség szerződések megkötésére. Ennek eredeti, 500 milliárd forintos induló keretösszegét az MNB a jelentős keresletre tekintettel később 1000 milliárd forintra emelte, majd annak kimerülésekor lehetővé tette az nhp plusz 500 milliárd forintos keretösszegének az felhasználását az nhp második szakaszában. Az így összesen 1500 milliárd forintra nőtt keretösszeg terhére az nhp második szakaszában 1402, az nhp pluszban 23 milliárd forintnyi hitel került a 27 ezer kkv-hoz összesen 46 ezer ügylet keretében.
    Az nhp két szakaszának köszönhetően a kkv-hitelállománynak tartós, évi 5-7 százalékos csökkenése nemcsak megállt, de 2015 harmadik negyedévében már 3,5 százalékos növekedésnek indult. Az nhp hatására növekedett a beruházási aktivitás, emelkedett a foglalkoztatottság. Az MNB értékelése szerint a növekedési hitelprogramnak köszönhetően 2014-2015-ben a gazdasági növekedés összesen 1-1,5 százalékponttal lett magasabb.
    Az idei év elejétől a bankok piaci hitelezésre való átállását elősegítő növekedéstámogató program részeként indítja el az MNB az nhp harmadik, kivezető szakaszát, amelynek 300-300 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett két pillérében idén január 1-től december 30-ig lehet a hitelszerződéseket megkötni. Az MNB a harmadik szakaszban is a korábbiakhoz hasonló módon biztosít refinanszírozást a hitelintézeteknek, amit azok már csak új beruházásokra hitelezhetnek tovább a kkv-knak. A második pillérben a forint refinanszírozási hitelhez – a hosszú lejáratú devizafinanszírozásban megfigyelhető piaci zavarok kezelése érdekében – egy piaci árazású csereügylet is kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek devizában nyújtsanak hitelt a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k számára – hívta fel a figyelmet az MNB.

MTI

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR