JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Törvényjavaslat készült a bírósági eljárások könnyítésére
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kormányprogram célul tűzte ki a bírósági eljárások gyors lefolytatását, továbbá szigorú, következetes törvényi rendelkezések megteremtését. Olyan lépések megtételére van ugyanis szükség, amelyek megteremtik a bíróságok gyors döntéseinek személyi és tárgyi feltételeit és gyorsítják a polgári és büntető eljárásokat E célok megvalósítását szolgálja a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvényjavaslatokról szóló előterjesztés - olvasható a közigazgatási és igazságügyi tárca honlapján.

2010. december 03.

Az előterjesztés egyszerre - komplex módon - vizsgálja a bírósági intézményrendszert és polgári és büntető eljárások szabályait, ez az összetett megközelítés teszi leginkább lehetővé azt, hogy a bíróság ítélkezésének időszerűségben érzékelhető, kedvező változás történjen. Az előterjesztésben szereplő törvényjavaslatok átfogó megközelítésüknek köszönhetően az igazságszolgáltatási rendszer egészére hatást gyakorolnak; leglényegesebb elemeik a következők.

A Kormány a bíróságok szervezetét és igazgatását meg kívánja reformálni. Ennek keretében a bírósági szervezet jelenlegi felépítésén nem változtat, de számos olyan módosítást vezet be, melyek a hatékony működést szolgálják. Az előterjesztés továbbá a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény módosításával a szakszerű, színvonalas és időszerű ítélkezést kívánja elősegíteni. Ennek feltétele a kiváló szakemberekből álló bírói kar, amit a megfelelő kiválasztási, képzési és vizsgálati rendszer biztosíthat. A törvényjavaslat a bírák esetében - egyebek mellett - kötelező képzést ír elő, megújítja - garanciákkal erősíti - a bírói értékelés szakszerű lefolytatását. Ezzel párhuzamosan a bírói hivatás fontosságát, megbecsültségét a társadalom a bírák megfelelő anyagi javadalmazásával is kifejezi az előterjesztés. Az aránytalan ügyteher kiegyenlítése érdekében ugyancsak módosításra kerül a bírák kirendelésére vonatkozó szabályozás is. A törvényjavaslat emellett a bírósági szervezet keretében úgynevezett szolgálati bíróságot állít fel, melynek feladata az alkalmatlansági eljárás, a fegyelmi ügyek és az azokkal összefüggő kártérítési ügyek elbírálása lesz.

A polgári perjog területén az előterjesztés kötelezővé teszi a jogi képviseletet a megyei bíróság hatáskörébe tartozó meghatározott perekben, s egyes dogmatikai kérdéseket a hazai perjogi hagyományokhoz visszatérve rendez (például az általános szabályok között rögzíti, hogy mi nem minősül keresetváltoztatásnak), s kiveszi a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességéből azoknak a közigazgatási határozatoknak a felülvizsgálatát, melyek kizárólagos illetékességben tartása nem indokolt, megszüntetve ezzel az indokolatlan főváros-központú ítélkezést.

Az előterjesztés büntető eljárásjogi szempontból is elsődlegesen a bíróságok eljárásainak gyorsabbá tételét célozza. Ennek érdekében az eljárásban résztvevő személyek eljárási jogait ténylegesen nem szolgáló, csupán formális garanciákat biztosító szabályokat megváltoztatja, a megyei bíróság székhelyén lévő helyi bíróságok kizárólagos illetékessége alá tartozó ügyek közül pedig egyes ügycsoportokat kivesz a kizárólagos illetékesség alól (e körben a legjelentősebb módosítás a közlekedési bűncselekmények kizárólagos illetékességének megszüntetése).

Az előterjesztés megtekinthető itt!

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

25

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR