JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Összevonják az adó- és vámfolyószámlát
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Megváltozik jövőre az adózó és az adó- és vámhatóság közti elszámolás, már csak azért is, mert az adófolyószámlát és a vámfolyószámlát adózónként összevonják.

2015. november 24.

Az összevonással értelemszerűen okafogyottá válik az együttes adóigazolás, ezért megszűnik. A tartozásmentesség igazolása 2016-tól már egységesen, NAV szinten igényelhető, ezért az adóigazolás tartalma kiegészül a végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozások adataival.
Az adó- és vámhatóság kezeli az adók módjára behajtandó köztartozások javarészét. Az ágazati jogszabályok ügyfélként nevesítik a fizetési kötelezettség alanyát, aki a folyószámla összevonástól még nem válik adózóvá, de a fizetési kötelezettségeinek nyilvántartásával kapcsolatos hatósági feladatokra az adózás rendje lesz irányadó 2016-tól. Ezért a más törvények alapján ügyfélnek minősülő személyek adószámláira (beleértve az adók módjára beszedendő köztartozásokat) az adózás rendjét kell alkalmazni. Teljesen méltányos, hogy e körben az ügyfelekre az adózó jogai és kötelezettségei érvényesüljenek.
 A közös folyószámlán nyilvántartott, de a 2016. évet megelőzően a nettó késedelmi pótlékszámításban részt nem vett, újabb köztehernemekben fennálló tartozásokra a késedelmi pótlékot nettó módon fogják számítani. A közös folyószámla miatt rendelkezik a törvény arról, hogy az adóhatóság és a vámhatóság is hozzáférhet a közös folyószámlához.
Az adózó kizárólag akkor kap majd egyenlegközlőt, ha az adószámláján a tartozás vagy a túlfizetés összege meghaladja a kétezer forintot. A késedelmi pótlékot a továbbiakban nem kizárólag az adó késedelmes megfizetése esetén kell felszámítani, hanem az állami adó- és vámhatóság által nyilvántartott egyéb fizetési kötelezettségek esetén is. Ez alól a közösségi jog alá tartozó vám és az azzal együtt kiszabott nem közösségi adók a kivételek.
Az adókat korábban ezer és száz forintos határban és pontossággal kellett megfizetni, ez a jövőben egységesen ezer forint lesz. Azaz az ezer forintot el nem érő adókat (szja-t sem) nem kell megfizetni, de nem lehet visszaigényelni sem.
A folyószámla szerkezetében újdonság, hogy az adófolyószámlán megszokott adónkénti befizetések mellett megjelennek az úgynevezett tételes elszámolású fizetési kötelezettségek. Ezek azok, amelyek esetében a befizetéseket a kötelezettséget előíró irat adatai (ügyszám, stb.) megjelölésével kell teljesíteni. Az erre hivatkozással teljesített befizetések nem kerülnek az esedékesség sorrendjében elszámolásra. Tételes elszámolásúak a vám, az importtermék általános forgalmi adója, a regisztrációs adó és az importtal kapcsolatos jövedéki adó.
Az állami adóhatóság jogosult 2016-tól a vámhatóság hatáskörébe, de az adózás rendje alá tartozó fizetési kötelezettségekre vonatkozó kedvezményekkel kapcsolatos kérelmek elbírálására. Szintén az állami adóhatóság hatáskörébe kerül a fémkereskedelemről szóló törvényben meghatározott bírság és egyéb költség végrehajtása is.
dr. Kenyeres Sándor összefoglalója alapján

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR