GAZDASÁGI HÍREK

A forint is tagja lett a CLS elszámolási rendszernek
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Mától – a közép- és kelet-európai fizetőeszközök közül elsőként – a forint is tagja a pénzügyi tranzakciók kockázatait csökkentő CLS (korábbi teljes nevén Continuous Linked Settlement) devizapiaci elszámolási rendszernek.

2015. november 16.

A CLS hétfői beszámolója szerint a forint a 18. deviza a cég platformján.
    Az izraeli sékel és a mexikói peso 2008-as felvétele óta a rendszer tagjainak köre most bővült először.
    A három éve hivatalba lépett igazgató, David Puth a rendszerben forgalmazott devizák körének megduplázását tűzte ki célul 2022-ig.
    A CLS a forint felvételének bejelentéséhez fűzött hétfői ismertetésében kiemelte, 2015 eddigi szakaszában naponta átlagosan 4800 milliárd dollárnak megfelelő értékű pénzügyi tranzakció elszámolását végezte el 64 partnercég és 18 ezer közvetett partner nevében.
    A CLS beszámolója szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar piac pénzügyi stabilitásának erősítése végett kérte a forint jogosulttá tételét a részvételre a CLS elszámolási rendszerében. Magyarország felismerte, hogy a  CLS-partnerség csökkenti a forintpiacon kereskedő bankok elszámolási kockázatait és általánosságban is erősíti a magyar pénzügyi rendszer erősségét – áll a közleményben.
    Egy új fizetőeszköz bevezetése a platformra komoly vállalkozás, amelyet kiterjedt előkészület és tesztelés előz meg, a forint felvételi folyamatát azonban nem egészen két év alatt sikerült végigvinni – hangsúlyozza hétfői közleményében a CLS.
    A CLS vezérigazgatója a bejelentéshez fűzött kommentárjában kiemelte, a forint a világ 25 legaktívabban forgalmazott devizájának csoportjában van, de a CLS szerint még további jelentős növekedési potenciált hordoz. A felvételi folyamat kezdetétől egyértelműen látszott, hogy a szabályozói hatóságok és a piaci szereplők részéről egyaránt volt igény a forintügyletek elszámolására a CLS rendszerében – tette hozzá David Puth.
    A cég hétfői közleménye idézi Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét, aki kijelentette: a forintügyletek hozzávetőleg 90 százaléka a nemzetközi piacokon zajlik, ezért fontos volt az MNB számára a forint jogosulttá tétele a részvételre a CLS elszámolási rendszerében.
    Matolcsy György szerint a CLS kipróbált és megbízható modellt kínál a devizatranzakciók biztonságos és hatékony elszámolására. Hozzátette: az elszámolási kockázatok csökkentése erősíteni fogja a magyar piaci stabilitást, és általánosságban is jót tesz a magyar gazdaságnak.
    A CLS legutóbbi eredményadatai szerint az idei év első felében az elszámolási instrukciók számának napi átlaga 19 százalékkal 891 ezerre nőtt.
    Az idei eddigi napi rekord 2,3 millió elszámolási instrukció volt január 20-án, nem sokkal azután, hogy a svájci jegybank váratlanul eltörölte az euróval szemben több mint három évig alkalmazott árfolyamvédelmi küszöböt.
    A kelet-európai térségből a korábbi tervek szerint eredetileg a rubel lett volna az első fizetőeszköz az amerikai pénzügyi szolgáltató társaság rendszerében, de ezt a tervet az Oroszország elleni amerikai és EU-szankciók nyomán egyelőre jegelték.

MTI

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR