GAZDASÁGI HÍREK

Újfajta csalási mód jelent meg
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az idei első félévben látványosan csökkent a felderített pénzmosási ügyletek száma Magyarországon. A NAV adatai szerint 3912 ilyen tranzakciót azonosítottak. Az elmúlt hónapokban viszont új pénzmosási forma jelent meg Magyarországon.

2015. november 16.

Az első félévben 3912 pénzmosásgyanús bejelentést tettek a bankok és más pénzügyi szolgáltatók – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzmosás elleni információs irodája féléves jelentésből. Az esetek száma jelentősen csökkent az előző évhez képest: 2015 egészében 9618 ilyen bejelentés érkezett, ebből a tavalyi első félévben 5723 gyanús ügyletet jelentettek a bankok, biztosítók. A bejelentések túlnyomó többségét a bankok teszik, a biztosítóknak kevesebb tranzakció gyanús (az első félévben 232 bejelentést tettek).

Az összesen 3912 bejelentés kapcsán mindössze 76 esetben történt érdemi intézkedés – magyarán a tranzakció felfüggesztése –, ezekkel összefüggésben közel 190 milliárd forint elutalását akadályozták meg a hatóságok.

A bankoknak és pénzügyi szolgáltatóknak jelenteniük kell a pénzmosásgyanús ügyleteket – ilyen lehet a nagyobb összegű átutalások megjelenése alvó cégek vagy akár magánszemélyek számláján, a nagyobb összegű készpénzfelvételek, illetve a külföldről érkező nagyobb összegek továbbutalása rövid határidővel. Pénzmosásgyanús ügyletek nem csak a bankokban fordulhatnak elő, az első félévben hat bejelentés postai szolgáltatóktól is érkezett gyanús tranzakciók miatt.

A pénzmosás elleni küzdelem egyik csapásiránya a terrorizmus finanszírozásának megelőzése – ám a NAV jelentése nem utal arra, hogy 2015 első felében a magyar bankok ilyen ügyletre találtak volna.

A NAV pénzmosás elleni információs irodája 2014-ben figyelt fel egy új csalási, illetve pénzmosási módra. Ezekben az ügyekben külföldön (az EU-n vagy azon kívül is) bejegyzett cég külföldi bankjából jelentős átutalások érkeztek magyar cégek vagy magyarországi magyar és külföldi magánszemélyek számláira. A magyar cégek többsége vagy "alvó cég" volt vagy frissen alapított, nem egyszer cégszolgáltatóhoz bejegyzett gazdasági társaság. Több esetben gyanúra adott okot a bankok esetében, hogy a számla üzenetében a kedvezményezett neve téves vagy teljesen más volt. A beérkezett pénzeket rövid időn belül távol-keleti bankokba utalták tovább.

Egy konkrét esetben 6 millió eurót utaltak volna tovább, igaz nem egy részletben, hanem apránként. Már az átutalást indító külföldi bank tájékoztatta a magyar pénzintézetet, hogy az ügyben csalás merülhet fel. A gyors lépéseknek köszönhetően végül a magyar és a külföldi bankok, valamint a hatóságok tisztázták a helyzetet, így a magyar bankban parkoló pénzek továbbutalását felfüggesztette a magyar hatóság.

forrás: NAV

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR