GAZDASÁGI HÍREK

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy olyan komplex, a hulladékgazdálkodás minden területét érintő hulladékstratégiát szeretne kidolgozni, amely maximálisan szem előtt tartja a gazdaság és a lakosság érdekeit, betartva a vonatkozó európai uniós szabályokat - mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára október 15-én, csütörtökön az MTI-nek.

2015. október 16.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október 8-i sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány tárgyalt Magyarország hulladékkezelési stratégiájáról, amellyel kapcsolatban a kabinet fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét is kiemelten kezelik.
    A Demokratikus Koalíció szerdai közleményében Illés Zoltánt,  a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkárát idézte, aki szerint "teljesen szakmaiatlan, és ellenkezik a nemzetközi hulladékkezelési trendekkel a kormány döntése, hogy új hulladékégetők építésével próbálja megoldani a kommunális szeméttárolás problémáját". Illés szerint "legfeljebb az ellopható milliárdok számát növelné", ha a kormány a környezetbarát megoldások tízszeresébe kerülő szemétégetőket építene fel.
    Szabó Zsolt csütörtökön az MTI-nek elmondta: alapvető feladatnak tekintik az Európai Unió által kitűzött hasznosítási célok elérését és a Hulladék Keretirányelvben meghatározott alapelvek érvényesítését. "Az az elsődleges feladatunk, hogy az anyagában történő hasznosítás által teljesítsük a 2020-ig előírt hulladékhasznosítási arányokat" - emelte ki az államtitkár.
     Hozzátette: a jövőben is fontos szerepe lesz a házhoz menő szelektív gyűjtésnek és a hasznos anyagok összegyűjtésének, míg a hulladéklerakóba más formában és máshová nem helyezhető hulladék kerül majd. A meglévő és újonnan létesítendő égetőművek segítségével pedig a más célra nem hasznosítható hulladékból rész-energianyerés történik a tervek szerint. "A hulladékok energetikai hasznosítása területén a legmodernebb technológia alkalmazásával szeretnénk energiát biztosítani a lakosság számára" - fejtette ki Szabó Zsolt.
     Úgy vélte, meg kell akadályozni, hogy Magyarország a "hulladéklerakók országa" legyen, hiszen a nemzetközi trendek sem ebbe az irányba mutatnak. Mint mondta, a hulladékok lerakással történő ártalmatlanítása a fejlett hulladékgazdálkodási rendszerrel rendelkező európai országokban is egyre inkább a háttérbe szorul, például Németország vagy Ausztria is a hulladékok energetikai hasznosítását preferálja a lerakással történő ártalmatlanítással szemben.
     "Meggyőződésünk, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása hosszú távon is biztosítja a gazdasági és pénzügyi működést a szolgáltatók és az azt igénybe vevők számára egyaránt" - hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR