GAZDASÁGI HÍREK

GKI: idei csúcsán a konjunktúraindex
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Szeptemberben idei csúcsára ért a GKI-Erste konjunktúra-index szezonálisan megtisztított értéke, a mögöttes folyamat azonban kettős: az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, a fogyasztóiak viszont kétéves mélypontjukra estek - közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

2015. szeptember 21.

Kifejtik, hogy  szeptemberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazat optimistább lett augusztushoz képest. Az ipari várakozások elérték a tavaly év végi szintet.
    A válaszolók augusztushoz képest csökkenőnek érezték a készleteket, és kedvezőbbnek a termelési kilátásokat. Az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállományoknak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése viszont romlott. Az építőipari bizalmi index augusztus után szeptemberben is érezhetően emelkedett. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is javult.
    A kereskedelmi bizalmi index értéke viszont augusztus után szeptemberben is kissé csökkent, de így is bennmaradt az immár az elmúlt több mint másfél évet jellemző viszonylag keskeny, sőt egyre szűkebb sávban. Az eladási pozíció megítélése kissé, a várható rendeléseké jelentősen romlott, a készletszinté viszont javult. A szolgáltató cégek optimistábbá válásában az általános üzletmenet, a forgalmi helyet és a kilátások kedvezőbb megítélése egyaránt szerepet játszott - olvasható a GKI közleményében.
    A foglalkoztatási szándék az iparban és főleg a kereskedelemben romlott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme lényegesen erősödött. Az áremelést és -csökkentést tervezők aránya a kereskedelem kivételével a többi ágazatban szinte azonos. A kereskedelemben ugyan kiterjedtebb az áremelési szándék, de ez augusztushoz képest kevesebb cégre volt jellemző.
    A fogyasztók inflációs várakozása nem változott. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen romlott, de az építőiparban is a pesszimisták vannak többségben.
    A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi emelkedést követően, annál nagyobb mértékben esett. A trend a korábbi választási ciklusokhoz hasonlóan másfél éve csökkenő, de ennek üteme a szokásosnál mérsékeltebb. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint várható megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte, mint az előző hónapban. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott vélemény is valamivel kedvezőtlenebb lett- írja a GKI.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR