GAZDASÁGI HÍREK

A várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt a külkereskedelem többlete
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az elemzők várakozását meghaladóan nőtt a külkereskedelmi többlet júliusban, az éves exporttöbblet az Erste és a Takarékbank elemzői szerint várhatóan meghaladja a tavalyi 6,27 milliárd eurót, a Takarékbank elemzője úgy véli, idén 8,3 milliárd euró közelébe is ugorhat.

2015. szeptember 10.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint júliusban a kivitel euróban számolt értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 674 millió euró volt, 236 millióval több a tavaly júliusinál. Az év első hét hónapjában az export 7,6, az import 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi mérleg többlete elérte 4,880 milliárd eurót, 1,217 milliárddal nőtt a múlt év azonos időszakához képest.
    Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője elmondta: a 674 millió eurós külkereskedelmi többlet nagyjából megfelelt a várakozásoknak, illetve nagyon enyhén meghaladta. Kiemelte, hogy az export júliusban gyorsabb ütemben nőtt, mint az import. Az első hét hónapban a többlet megközelítette az 5 milliárd eurót, míg tavaly ugyanebben az időszakban alig 3,7 milliárd euró volt. Úgy vélte, idén az év egészében a többlet várhatóan átlépi a 7 milliárd eurót, ha pedig a kínai növekedés folytatódik és az eurózóna növekedése erősödik, a 7,5 milliárd eurót is meghaladhatja.
    A jelentős többlet az elemző szerint alapvetően annak köszönhető, hogy a főleg exportra termelő autóipari vállalatok kifejezetten nagy ütemben termelnek, és a létrehozott kapacitásokat idén felfuttatták. Hozzátette, idén várhatóan nemcsak a külkereskedelmi többlet fog növekedni, hanem az ipari termelés is relatíve erős maradhat az év hátralévő részében, és a növekedésben továbbra is jelentős szerepe lesz a külkereskedelemnek. Ürmössy Gergely ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai fejlődés és az eurózóna lelassulása Magyarország növekedési kilátásait is rontaná.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kifejtette, hogy a várakozásoknál nagyobb mértékben, 674,2 millió euróra emelkedett a külkereskedelem többlete júliusban az egy évvel ezelőtti 438,3 millió euróról, így a külkereskedelmi mérleg többlete 242 millió euróval javult. Az első hét hónapban 1217 millió euróval 4880 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet. Az adatok az elemző szerint nem csupán az olajárak zuhanása miatt bekövetkezett cserearány javulást, hanem a kivitel felfutását is mutatják. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnöveléseinek köszönhető.
    Suppan Gergely szerint a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek, mivel a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítása pozitív hatással lehet az európai konjunktúrára, így élénkülhet az európai kereslet, ami ellensúlyozhatja a feltörekvő gazdaságok, és különösen a kínai gazdaság lassulását.
Közölte: a tavalyi 6,27 milliárd után idén 8,3 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, ugyanis az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a Takarékbanknál a forint erősödésére számítanak középtávon. Jövőre azonban az olajárak kismértékű emelkedése miatt kissé szűkülhet a külkereskedelem többlete, de így is 8 milliárd euró közelében maradhat.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR