GAZDASÁGI HÍREK

Eltérőek a vélemények a GDP növekedés lassulásáról
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Eltérően látják az MTI által megkérdezett elemzők a bruttó hazai termék (GDP) növekedés lassulásának okait, éves növekedési prognózisukon azonban nem változtattak: továbbra is 2,8 százalékos éves bővülést várnak a magyar gazdaságban.

2015. szeptember 07.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett második becslése szerint a második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest, ez az adat megegyezik az előzetesen közölt számokkal.
    Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste elemzői az MTI-nek pénteken küldött kommentárban kiemelték: már az első negyedéves részletek is óvatosságra adtak okot, hiszen a növekedés szerkezete aránytalanul nagymértékben az exportra támaszkodott. A második negyedévre a kép valamelyest árnyaltabbá vált, ugyanis a növekedés nagyjából azonos mértékben a lakossági fogyasztásból és a külkereskedelmi tevékenységből eredt.
    Az elemzők továbbra is fenntartják az idei évre vonatkozó 2,8 százalékos növekedési várakozásaikat, azonban felhívták a figyelmet a lefelé mutató kockázatokra is. Példaként említették a beruházások erőtlenségét, illetve a magyar exportőrök által megcélzott piacok gyengélkedését.
    A beruházási aktivitás csökkenéséről kifejtették: befejeződtek az autóipari kapacitásbővítések, illetve az európai uniós pénzek akadozva érkeznek Magyarországra, továbbá a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) iránti kereslet is gyenge egyelőre.
    Az elemzők szerint a termelés elsődleges motorja az ipari termelés maradt, azon belül is az autóipar, szembetűnő azonban az építőipar lassulása, illetve az is, hogy a szolgáltatások 2014 utolsó negyedéve óta nem tudtak érdemben erősödni.
    Barczel Vivien és Ürmössy Gergely szerint nem várható az alapkamat változása, azonban ha a magyar gazdasági bővülés lassulása hasonló ütemben folytatódik, akkor nem kizárt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változtat a kommunikációján és fontolóra veszi az újabb kamatvágás lehetőségét.
    Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek küldött elemzésében úgy fogalmazott: a GDP-növekedés főleg a mezőgazdaság hozzáadott értékének jelentős csökkenése miatt lassult a második negyedévben.
    Az elemző szerint bár a második negyedévben lassult a növekedés, éves 2,8 százalékos növekedésre vonatkozó előrejelzésén ez nem változtat. Hozzátette: a fogyasztás válik majd a gazdasági növekedés egyre erősebb hajtóerejévé a következő néhány negyedévben.
    Kiemelte: a bruttóállóeszköz-felhalmozás 5,2 százalékkal növekedett éves összevetésben, ami elsősorban az európai uniós pénzekből finanszírozott útépítéseknek és vasúti rekonstrukciós projekteknek köszönhető, miközben az üzleti beruházások gyengén alakultak a második negyedévben.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR