GAZDASÁGI HÍREK

Augusztusban emelkedett a beszerzésimenedzser-index
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 50,7 pontra emelkedett a júliusi 49,9-ről, a megkérdezettek összességében kedvezőbben értékelték a gazdasági folyamatokat, mint egy hónappal korábban - jelentette kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

2015. szeptember 01.

A beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A felmérés 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.
    A korábbi években augusztus rendszerint átlag feletti értéket mutatott, de az idei a negyedik legalacsonyabb augusztusi adat 1995. óta, tette hozzá a jelentés.
    A termelés értékelése romlott az előző hónaphoz képest és az elmúlt húsz évben egyszer sem mértek az ideinél alacsonyabb augusztusi értéket.
    Az új rendelések indexe viszont emelkedett július óta, és a kilencedik legmagasabb augusztusi értékre nőtt az elmúlt húsz közül.
    A foglalkoztatás indexe is a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50 pont felett maradt, így - április kivételével - egy éve folyamatos emelkedést jelez. Értéke magasabb lett júliushoz képest, és a harmadik legmagasabb augusztusi 1995 óta.
    A szállítási átfutási idő augusztusban hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés mértéke rendkívül enyhe. Az index az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az érték.
    A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkültek. Az idei augusztusi érték az elmúlt húsz év átlaga alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi.
    A beszerzési mennyiség indexének értéke csökkent júliushoz képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték a második legalacsonyabb augusztusi adat és elmarad az elmúlt három év átlagától. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, majd újból szűkülés következett.
    A beszerzési áraknál augusztusban csökkent az index értéke, ezzel négy hónap növekedés után első hónapja csökkennek az árak. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a legalacsonyabb augusztusi.
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, és hat havi bővülés után másodszor jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke  ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont alatt maradt - közölte az MLBKT.

 

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR