GAZDASÁGI HÍREK

Jelentőset ugrott az ipari termelés
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Jelentőset ugrott az ipar júniusban az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, a kedvező kilátások folytatódó növekedést jeleznek előre. Az idén a Takarékbank szerint 7,5 százalék felett maradhat a növekedés, az ING 7 százalékos, a K&H 6 százalékos, az Erste Bank pedig 5-6 százalékos bővülést vár.

2015. augusztus 10.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé: az ipari termelés volumene 11,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt. A kiigazítatlan adat különösen nagy megugrást jelez a májusi 1,6 százalék után. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakit.
    Balatoni András az ING Bank vezető elemzője kiemelte: az ipari termelés jelentőset ugrott júniusban az előző két hónap gyengébb adatai után, mindez azonban nem rajzolta át az alapvető növekedési trendet. Az ipari szektor kilátásai egyelőre továbbra is kedvezőek az emelkedő megrendelés-állomány és a szektorra jellemző magas bizalmi indexek miatt. A termelés növekedése elérheti a 7 százalékot - tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a pénteken megjelent német ipari adatok azonban jelentős lefelé mutató kockázatot hordoznak, ahogy a legfrissebb hazai beszerzésimenedzser-index (BMI) is.
    Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: az eddigieknek megfelelően alakult az ipari termelés, amely az előző hónapokban is 6 százalék körüli volt a megtisztított adatok szerint. Az év további részében fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése - mondta. Szintén megjegyezte: a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés emelkedése, ugyanakkor a BMI legutóbbi visszaesése miatt a következő hónapban előfordulhat, hogy a növekedés mértéke lassul. Hozzátette: részleteket még nem közölt a statisztikai hivatal, de a bővülés fő húzóereje valószínűleg az autóipar.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál lényegesen gyorsabban, valamivel a Takarékbank prognózisát is meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés júniusban az előző évihez képest. Az ipari termelés kétszámjegyű javulását támogatta, hogy júniusban érdemben, 14 százalék fölé gyorsult a nyugat-európai autóértékesítések növekedési üteme. A kapacitások felfutása és további új kapacitások üzembe helyezése, valamint a közelmúltban jelentős feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus emelkedésére számít, elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén. Tavaly 7,6 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, így a Takarékbank idén is kissé 7,5 százalék feletti ipari termelés növekedésre számít.
    Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint júliusban maradhat a tempó az iparban, ám augusztusban gyengébb teljesítményre lehet számítani, mert a járműgyártók jellemzően akkor fogják vissza a termelésüket. Az ősszel azonban ismét visszatérhet az ipar a 6 százalék körüli ütemhez, és éves szinten is 6 százalékos bővülés várható.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR