SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Pénztárgépek felülvizsgálata
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Az online pénztárgépeknél kötelezően előír egy éves felülvizsgálatot a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet.

2015. augusztus 03.

A rendelet értelmében a pénztárgép üzembe helyezésének, illetve annak legutóbbi éves szervizelését követő egy éven belül kell elvégeztetnie a felülvizsgálatot az üzemeltetőnek.


A szervizek megtalálhatók a NAV honlapján szereplő adatbázisok között.


A szervizet kizárólag érvényes műszerészi igazolvánnyal és plombanyomóval rendelkező műszerész végezheti el.
A felülvizsgálat során a szerviz ellenőrzi, hogy nem történt-e illegális beavatkozás a pénztárgépen. Szükség esetén az adóügyi ellenőrző egység (AEE) ellenőrzése mellett kicseréli annak akkumulátorát is.


A pénztárgépnaplóban dokumentálnia kell az éves felülvizsgálatot a szerviznek. A pénztárgépnapló-bejegyzéseket az üzemeltetőnek aláírásával ellen kell jegyeznie.

A szervizeléskor először az üzemeltetőt és a pénztárgépet kell beazonosítani. Az üzemeltető beazonosításához az üzletben található működési engedély vagy bármely más hiteles dokumentum szolgálhat alapul. Ellenőrzésre kerül továbbá a gépen feltüntetett AP szám, aminek azonosnak kell lennie a kibocsátott bizonylaton szereplő AP számmal, továbbá ennek jól látható helyen kell szerepelnie. A következő lépés a pénztárgép fizikai ellenőrzése, tehát van-e rajta törés, hézag, nincs-e megsértve a burkolata, amelyen keresztül a belseje elérhető. A burkolatot lezáró plomba épségét külön megvizsgálja a szakértő, hogy a legutóbbi lezárát végző műszerész pecsétnyomójának száma azonos-e a pénztárgép naplójában feltüntetett műszerész pecsétnyomójának azonosítójával. A következő lépés a pénztárgép működésének vizsgálata, amely során a műszerész ellenőrzi, hogy a pénztárgép minden egyes része működőképes-e, tehát a billentyűzet, a kezelői kijelző, a vevőkijelző, a nyomtató. A kibocsátott bizonylatok tartalmi és formai megfelelősségét is ellenőrzi a műszerész, amely során nyugtát készít a pénztárgépen.

Ha mindent rendben talált a szakember, akkor ezután kikapcsolja a pénztárgépet, lebontja a plombát, továbbá amennyiben kiszerelhető az AEE, azt is kiveszi a pénztárgépből, majd a pénztárgépnaplóban rögzíti az ellenőrzési adatokat, és visszaszereli az AEE-t (vagy kicseréli, ha ez szükséges) és visszazárja a pénztárgép burkolatát a saját plombanyomójának használatával.

Fontos, hogy a műszerésznek a pénztárgépet üzemszerű működésre kész állapotba kell hoznia, így adhatja át az üzemeltetőnek.

Ha a műszerész bármilyen hiányosságot tapasztalt, arról jegyzőkönyvet kell felvenni. Ilyen eset például, ha
•    a pénztárgép nincs szabályosan plombálva vagy a plombálás és a pénztárgépnapló bejegyzései között ellentmondás van,
•    a pénztárgépnaplóba bejegyzett valamely adat valótlan,
•    a pénztárgépnapló nincs az üzemeltetési helyen,
•    illetéktelen beavatkozást észlel,
•    az üzemeltető vagy megbízottja megtagadja a pénztárgépnapló aláírását.

A jegyzőkönyvből egy példányt az üzemeltető vagy a részéről jelen lévő személy részére át kell adni, miután aláírásával ellátta, továbbá a szerviz részéről is kötelező egy példányt megőrizni.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR