JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Elfogadta az Országgyűlés az új alapellátási törvényt
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Kormányzati prioritás egy fenntartható, jól működő intézményrendszer kialakítása, ennek érdekében a lakosságközeli ellátások – alapellátás, járóbeteg-szakellátás – megerősítése, a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára.

2015. július 26.

A Kormány ezért határozatban kérte fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú részét képező egészségügyi alapellátási rendszer működőképességének fenntarthatósága, valamint annak szakmai és finanszírozási szempontú megerősítése, a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás kapuőri szerepének erősítése, továbbá a lakosság egészségi állapotának javítása és a betegellátás színvonalának javítása érdekében vizsgálja felül az egészségügyi alapellátási rendszert és ennek alapján tegyen javaslatot az átalakítás irányaira.

A felülvizsgálat megtörtént és az alapellátás komplex feladatrendszerének szabályai, valamint a települési önkormányzatok alapellátással kapcsolatos feladatai új, önálló törvényben kerülnek kifejtésre. A törvényt széles körű szakmai egyeztetést követően a mai napon 151 igen szavazattal az Országgyűlés elfogadta. A törvény számos eleme a szakmai szervezetek javaslatára került be a rendelkezések közé.

A törvény előírja, hogy abban az esetben, amikor az önkormányzat vagy az önkormányzat intézménye minősül egészségügyi szolgáltatónak, tehát a finanszírozást ő kapja meg, annak felhasználásáról az érintett egészségügyi dolgozókat havonta tájékoztassa.

A törvény ösztönözni kívánja, hogy az alapellátást nyújtók lehetőség szerint igyekezzenek a szakellátásba történő beutalás nélkül már az alapellátásban ellátni a betegeket. Ennek érdekében a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosítása kimondja, hogy – kormányrendeletben meghatározottak szerint – a háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgáltatók jogosultak legyenek a szakmailag megalapozott és költséghatékony beutalási tevékenységük alapján az Egészségbiztosítási Alapból külön díjazásra, amelyet az általuk nyújtott ellátáshoz kapcsolódó fejlesztési célokra fordíthatnak.

Az alapellátásról szóló törvény – 2016. január 1-jei hatállyal – lehetővé kívánja továbbá tenni, hogy amennyiben a háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátást nyújtó fogorvos az adott egészségügyi alapellátás nyújtásához szükséges szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi szakképesítéssel is rendelkezik, a vonatkozó egészségügyi szakma finanszírozására finanszírozási szerződést köthessen.

A népegészségügyi szemlélet erősítése érdekében, a települési önkormányzatoknak az egészségfejlesztési irodák bevonásával gondoskodniuk kell a települési egészségterv kidolgozásáról és megvalósításáról. A megfelelő felkészülés érdekében a rendelkezés 2016. január 1-jén lép hatályba.

A praxisjog adásvételének megkönnyítése érdekében a módosítás tartalmazza, hogy a finanszírozás keretében kapott összeg a praxisjog megvásárlására is felhasználható. Ez a szabály tehát lehetőséget teremt arra, hogy a praxisjog megvásárlása érdekében a finanszírozás keretében kapott összeget is felhasználja a praxisjog jogosultja. Szintén a praxisjog könnyebb megszerzéséért a Kormány az Országgyűléstől felhatalmazást kapott arra, hogy a felvett hitelhez kamattámogatási rendszert dolgozzon ki.

Az új alapellátási törvény mellett más jogszabályi intézkedés is született az alapellátásban dolgozók helyzetének további javítása érdekében.

Az Országgyűlés elfogadta a 2016. évi adótörvényeket, amelynek részeként az önkormányzat jogosult iparűzési adómentességet, kedvezményt megállapítani a háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és védőnők számára.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR