GAZDASÁGI HÍREK

Az MNB kamatdöntő ülése a jövő hét legfontosabb eseménye
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lesz a befektetői figyelem középpontjában a jövő héten, emellett néhány, nem piacmozgató hatású hazai statisztikai adat is megjelenik.

2015. július 19.

Kedden tartja e havi kamatdöntő ülését az MNB, és várhatóan kamatot csökkent, legalábbis a Reuters hírügynökség által a napokban megkérdezett 19 szakértő döntő többsége ezt jósolta. Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit. Az elemzők véleményének átlaga szerint a monetáris tanács kedden további 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,4 százalékra viszi le az alapkamatot.
    Kedden közöl részletes adatokat az államháztartás központi alrendszerének 2015. június végi helyzetéről a Nemzetgazdasági Minisztérium.
    Az előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének június havi hiánya 312,2 milliárd forint volt, a féléves deficit 823,3 milliárd forintot tett ki. Tavaly ilyenkor az államháztartás központi alrendszerének deficitje 813,7 milliárd forintot tett ki. Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Így az első hathavi hiány az egész évre várt deficit 92,3 százaléka. Május végén az államháztartás hiánya 511,1 milliárd forint volt, szemben a 2014. május végi 681,7 milliárd forintos deficittel. Az államháztartás központi alrendszerének első öt havi hiánya 58,25 százaléka volt az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.
    Ugyancsak kedden közöl adatokat a keresetek májusi alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
    Áprilisban 3,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,6 százalékos volt a növekedés. Márciushoz képest lassult a növekedés, akkor 4,9, illetve 3,2 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. A vállalkozásoknál 4,0 százalékkal emelkedtek, a költségvetés területén viszont 1,1 százalékkal csökkentek az átlagbérek éves összevetésben a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. Az év első négy hónapjában 3,9, a közfoglalkoztatottak nélkül 2,9 százalékkal emelkedtek a keresetek. A vállalkozásoknál 3,5, a költségvetési szférában 1,4 százalékos volt a növekedés.
    Csütörtökön a kiskereskedelmi forgalom májusi részletes adatait teszi közzé második becslése alapján a KSH.
    Az első becslés alapján májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatással kiigazított és 4,2 százalékkal a kiigazítatlan nyers adat szerint. 2013 közepe óta folyamatosan növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom. A májusi forgalom 5,2 százalékos éves növekedése az ütem stabilizálódását jelzi az áprilisi 5,0 és a márciusi 5,1 százalék után. Az év első öt hónapjában a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Elemzők arra számítanak, hogy a kiskereskedelmi forgalom stabilan növekszik majd a következő hónapokban.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

17

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR