GAZDASÁGI HÍREK

A tanácstagok egyetértettek a 15 bázispontos alapkamat-csökkentésben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai egyhangúlag szavaztak a jegybanki alapkamat 15 bázispontos csökkentésére a testület legutóbbi kamatdöntő ülésén - derül ki az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből.

2015. július 09.

A tanács június 23-án 15 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
    A jegyzőkönyv alapján a monetáris tanács tagjai szerint a döntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát. A  tanács úgy ítélte meg, hogy az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat. A tanács többsége amellett érvelt, hogy a magyar inflációs kilátások miatt nem időszerű a kamatcsökkentési ciklus lezárása, és a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az árstabilitási cél elérésével. A jegyzőkönyv szerint egy tag a kamatcsökkentési ciklus lezárására utaló előretekintő iránymutatást tartott indokoltnak, mivel véleménye szerint a 1,5 százalékos alapkamat már biztosítja, hogy az infláció az előrejelzési horizonton a 3 százalékos cél körül alakulhat.
    A monetáris tanács megítélése szerint rövidtávon az infláció jelentősen elmaradhat az inflációs céltól. Az alacsony költségkörnyezet hatásának kifutásával, illetve az élénkülő belső keresletnek és az emelkedő béreknek köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet - hívja fel a figyelmet a tanács. Hozzáfűzik ugyanakkor, hogy a mérsékelt inflációs alapfolyamatok miatt az infláció csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe.
    A tanács kifejti, hogy az elmúlt időszakban tovább folytatódott a magyar gazdaság növekedése; ennek fő mozgatórugója a következő években is a belső kereslet maradhat, ugyanakkor a gazdaság bővülését a felvevőpiacok erősödő növekedése révén emelkedő exportteljesítmény is támogathatja. Az alacsony inflációs környezet és a javuló munkaerő-piaci folyamatok növelik a lakosság reáljövedelmét, ami segíti a lakossági fogyasztás élénkülését. A tanács szerint az általánosan javuló konjunktúra mellett a növekedési hitelprogram (nhp) is támogatja a magánszféra beruházási aktivitását.
    Az MNB Monetáris Tanácsa továbbra is markáns külső finanszírozási képességre számít, amely 2015-ben a GDP 9 százaléka fölé emelkedhet. Még tovább javulhat a nettó export, amiben a várhatóan kedvező külső kereslet, és az olajár-csökkenés cserearányokat javító hatása tükröződhet. 2016-ban ugyanakkor feltételezhetően már visszafogottabb lesz az EU-transzfer beáramlás.

A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság továbbra is óvatos monetáris politikát indokol.
    Figyelembe véve az inflációs jelentés helyzetértékelését, az előrejelzés alappályájának lefutását, valamint értékelve a kockázati pályák monetáris politikai következményeit, a tanács több tagja a korábbinál óvatosabb előretekintő iránymutatás megfogalmazását tartotta szükségesnek. Egy tanácstag felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációs alapfolyamat mutatókban az utóbbi hónapokban enyhe fordulat volt megfigyelhető, ami előretekintve befolyásolhatja az inflációs kilátásokat, mert a korábbi negyedévekhez képest enyhébb dezinflációra utalhat.
    A tanács 2015. július 21-én tartja következő kamatmeghatározó ülését.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR