SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓK

Továbbra is magas szinten teljesít a külkereskedelem
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, a bővülés dinamikája hosszabb távon az exportkapacitások alakulásán múlik majd az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

2015. július 09.

A KSH csütörtökön kiadott első becslése szerint a kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal nőtt májusban, az importé pedig 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A májusi exporttöbblet 505 millió euró (155 milliárd forint), 224 millióval magasabb a tavaly májusinál. Az év első öt hónapjában az export 6,9, az import 5,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva.
     Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásokat kissé meghaladó mértékben, 504,7 millió euróra emelkedett a külkereskedelem többlete májusban az egy évvel ezelőtti 281,2 millió euróról, a külkereskedelmi dinamikája lassult az előző hónapban mértekhez képest, ami a naptárhatásnak tulajdonítható, mivel  májusban két munkanappal kevesebb volt.
    Suppan Gergely kiemelte, hogy az idén az első öt hónapban 739 millió euróval 3489 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet, az export euróértéke 6,9 százalékkal, az importé 5,1 százalékkal bővült, szerinte az adatok nem csupán az olajárak zuhanása miatti cserearány javulást, hanem a kivitel érdemi felfutását is mutatják. A kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.  
    A Takarékbank elemzője úgy látja, hogy a külkereskedelmi kilátások továbbra is kedvezőek. A tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással lehet az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását.
    A háztartási fogyasztás növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt - az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2 milliárd euróval is csökkenthetik az energiaimport értékét, így a külkereskedelmi többlet a tavalyi 6,4 milliárd után idén így 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít középtávon a Takarékbank elemzője.
    Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, továbbra is magas szinten áll a magyar külkereskedelmi termékforgalom, a hazai export májusban ugyan kevésbé növekedett, ami egyebek közt azzal  is magyarázható, hogy az ipari termelés májusban havi szinten némileg mérséklődött, a kivitel alakulását hosszú távon az exportkapacitás alakulása befolyásolja.
A várható külkereskedelmi folyamatok megítélésével kapcsolatban az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás emelkedése behozatallal is jár, ha továbbra is alacsonyak maradnak az olajárak, az az import volumen bővülést ellensúlyozhatja. Az exportot alapvetően továbbra is az autóipar fűti, az autógyárakban elindult a termelés, hosszabb távon az a kérdés, hogyan bővül majd az exportkapacitás - tette hozzá.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

11

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR