GAZDASÁGI HÍREK

IMF: a vártnál kissé lassabb lesz a világgazdaság növekedése idén
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány soros negyedéves frissítésében, amelyet csütörtökön tett közzé.

2015. július 09.

E szerint a korábban várt 3,5 százalék helyett 3,3 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet.
    A fejlett országok körében 2,1 százalékos, a feltörekvőknél 4,2 százalékos növekedésre számít az IMF. Az előző negyedévi becslésében még 2,4 és 4,3 százalékot várt.
    Kiadványában az intézmény kifejtette: az amerikai gazdaság első negyedévi váratlan - a rendkívüli időjárás és más egyszeri tényezők miatti - megtorpanása ugyan kissé lerontja az éves adatokat, az alaphelyzet mégis az, hogy a fejlett gazdaságok növekedését számos tényező serkenti. Az IMF szerint ilyen például a laza monetáris politika teremtette pénzbőség, a korábbinál kiegyensúlyozottabb költségvetési politika az euróövezetben, az alacsony üzemanyagárak, valamint a javuló üzleti bizalom és munkaerőpiaci körülmények.
    Az euróövezet általánosságban ismét növekedési pályán van, a kereslet egyre robusztusabb, és elkezdett nőni az infláció.
    Japánban ugyanakkor, hiába volt a 2015. I. negyedévi növekedés gyorsabb a vártnál, a fogyasztás irányzata továbbra is gyenge, és a reálbérek alakulását elnézve mérsékelt lesz az idei egész éves GDP-bővülés a távol-keleti szigetországban - jegyezte meg az IMF.
    Ami a feltörekvő országokat illeti, itt a növekedés lassulására lehet számítani. Ennek okai között említette az IMF, hogy alacsonyak a nyersanyagárak, az amerikai és európai hozamok emelkedésével romlottak a külső pénzügyi feltételek, és van, ahol a geopolitikai környezet rontja a gazdasági teljesítmény növelését. Az előrejelzés szerint ugyanakkor számos negatív tényező csak átmeneti lesz, és 2016-ban ismét gyorsul a növekedés a feltörekvő országokban.
    A kőolaj ára emelkedett 2015 második negyedévében; ez arra utal, hogy nő a kereslet. Az IMF ennek ellenére nem módosított az idei átlagárra vonatkozó, hordónként (159 liter) 59 dolláros áprilisi előrejelzésén.
    Az infláció alakulását elemezve a szervezet rámutatott: a maginfláció továbbra is stabil, és jócskán elmarad a jegybanki inflációs céloktól. Sok feltörekvő országban a gyenge kereslet miatt csökkent az infláció. Az IMF megjegyezte, a fejlődő gazdaságoknak, noha korlátozott a makrogazdasági mozgásterük, amennyire lehet, serkenteniük kellene a belső keresletet.
    A világszervezet közölte: a legfrissebb előrejelzésükre ugyanazok a kockázatok állnak fenn, mint áprilisban. Kiemelte ezek közül a pénzügyi piacok ingatagságát, a tőkekiáramlás veszélyét a feltörekvő országokban. A görögországi fejlemények ugyanakkor eddig nem okoztak fertőzést - állapította meg az IMF a világgazdaság kilátásait taglaló legfrissebb jelentésében.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR