JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Egyetlen ágazat vagy tárca sem kap jövőre kevesebb támogatást
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kormány megkezdte a jövő évi költségvetési törvényjavaslat tárgyalását; támogatta az adócsökkentési javaslatokat, és rögzítette, hogy egyetlen ágazat vagy tárca sem kaphat jövőre kevesebb támogatást, mint az idén - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón a Parlamentben.

2015. április 26.

Varga Mihály úgy fogalmazott, "akár oktatás, akár egészségügy, akár közbiztonság vagy honvédelem, mindegyik területnek biztosítani kell azt a támogatást, amelyet idén megkapott".

A miniszter megjegyezte, hogy a kormány több ülésen tárgyalja a költségvetési javaslatot annak érdekében, hogy az május 13-ig az Országgyűlés elé kerülhessen.

Az előző nap ismertetett és a kormány által támogatott javaslatok között sorolta fel Varga Mihály a személyi jövedelemadó csökkentését 15 százalékra, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra történő mérséklését, a kétgyermekesek családi adókedvezményének növelését és közigazgatási díjak  csökkentését, egyesek eltörlését.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormány a jövőre tervezett adóintézkedésekkel továbbra is azt az elvet követi, hogy a munkát, jövedelmet terhelő adókat csökkenti, a családokat, a gyermeknevelést adókedvezményekkel támogatja, a rászorulókat pedig egyes élelmiszerek áfájának csökkentésével segíti.

A kétgyermekesek adókedvezményéről elmondta, hogy a jelenlegi 10 ezer forintról évente növekedve 2019-re éri el a 20 ezer forintot; első lépésként jövőre 12 500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

Varga Mihály kifejtette, hogy az az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak az embereknél, a tőkehúsoknál az áfa-csökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent 2016-ban, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az áfacsökkentés miatti bevételkiesésnél azonban számolnak azzal is, hogy ez segíti majd a gazdaság fehéredését, erre jó példa az élősertésre, a hasított félsertésre vonatkozó korábbi adócsökkentés - fűzte hozzá a miniszter. A közigazgatási díjakkal kapcsolatban egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy konkrét döntés még nincs, de például a jelenleg 3000 forintos tűzgyújtási díj is csökkenhet, vagy meg is szűnhet. Ennek részleteiről, és arról, mely díjak csökkenek, vagy tűnnek el, később hoz döntést a kormány.

Kiemelte, hogy az adócsökkentési intézkedések fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg, hiszen a kormány 2,5 százalékos bővüléssel számol 1,8 százalékos infláció és 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.


(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR