JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

A KKV szektort támogatja a kormány közbeszerzésekre vonatkozó legújabb döntése
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kormány jelentősen csökkentette a közbeszerzések alkalmassági követelményeit, annak érdekében, hogy egyre több kis- és közepes vállalkozás vehessen részt a közpénzekből megvalósuló beruházások kivitelezésében.

2014. december 09.

Mivel a kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak operatív programjait, nincs más feladata, mint minden eszközzel támogatni a brüsszeli döntés gyors meghozatalát. Ennek egyik feltétele a közbeszerzési szabályozás megújítása. Az új szabályoknak, fair, tiszta és átlátható helyzetet kell teremtenie, azzal együtt, hogy egyre szélesebb kört von be a közcélú munkák elvégzésébe. Ennek érdekében a kormány olyan könnyítésekről döntött, amelyeknek az új közbeszerzési törvény hatályba lépése előtt a mai naptól minden folyamatban lévő beruházásra vonatkoznak, amelyek finanszírozása közpénzből történik.

Mától könnyebb lesz teljesíteni az alkalmassági feltételeket, kevesebb referenciakövetelményt támaszthatnak az ajánlatkérők és csak a legszükségesebb műszaki és technikai felszereltséget követelhetik meg az ajánlattevőktől.

Az ajánlattevőtől csak a közbeszerzés értékének 75%-ban kérhető referencia, ami egy 100 millió Ft-os kórházépítés esetén azt jelenti, hogy bárki tehet ajánlatot, amennyiben 75 millió Ft értékű projektet már kivitelezett. További könnyítés, hogy egy kórház építésére kiírt beszerzéskor a korábbi feltételeket feloldva nem csak kórház kivitelezése fogadható el referenciaként, hanem az is, ha az ajánlattevő cég előtte iskolát épített, így az ajánlatkérők nem tehetnek különbséget a különböző rendeltetésű épültek között. A referenciafeltételek csak azt a célt szolgálhatják, hogy igazolják az ajánlattevők teljesítési képességét.

Könnyebb lesz teljesíteni a pénzügyi alkalmasság feltételét is, hiszen legfeljebb a beszerzés becsült értékének megfelelő alkalmasság írható elő, mint minimumkövetelmény, ezzel több vállalkozás számára is megnyílik a növekedés lehetősége, hiszen könnyebb lesz átugrani a pénzügyi kritériumok elvárásait. Végezetül pedig a részvételhez szükséges szakember és gépállomány rendelkezésre állásának vizsgálatakor is csak azon szakemberek és gépek ellenőrzés történhet, amelyek érdemben befolyásolják a teljesítőképességet, de ezen felül általános eszközök vonatkozásában feltétel az ajánlattevőkkel szemben nem támaszható.

A közbeszerzések feltételrendszerének mai könnyítése és a jövő évben hatályba lépő új közbeszerzési törvény mind azt a célt szolgálják, hogy a gazdasági növekedés motorjaként a kkv szektor tovább erősödhessen.


(Miniszterelnökség)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

18

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR