JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Fél év alatt bizonyított az új fémtörvény
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A tavaly november óta hatályos új szabályozásnak köszönhetően érezhetően csökkentek a fémlopások és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor.

2014. július 01.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól működött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer.

Az előző években jelentősen nőtt a fémlopások száma, többek között gazdasági és kulturális károkat is okozva, ezért volt szükség átfogóbb és szigorúbb szabályokra. A lopások visszaszorítása mellett célul tűztük ki a kulturális javak védelmét, az illegális fémkereskedelem felszámolását és a közszolgáltatók kárainak csökkentését.

Az új törvény rendelkezései alapján szigorítottuk az ellenőrzéseket, növeltük a bírságok összegét, valamint javítottuk a hatóságok közötti együttműködést. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett.

A NAV az új fémtörvény hatályba lépése óta június közepéig 2200 darab fémkereskedelmi ellenőrzést hajtott végre, összesen 673 esetben állapítottak meg az eljáró pénzügyőrök jogsértést. A hivatal kiszabott 207,3 millió forint fémkereskedelmi bírságot is. Az ellenőrzések során 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, valamint lefoglaltak 217 ezer kg engedélyköteles anyagot.

Legutóbb Nyíregyházán mintegy 900 kilogramm fémhulladékot foglaltak le, valamint több mint 1 millió forint bírságot szabtak ki a pénzügyőrök. Budapesten és Pest megyében pedig egy most lezárult átfogó akció keretében 131 tonna fémet foglaltak le és felszámoltak 18 illegálisan működő fémtelepet is.

A közlekedési társaságok is kedvező fordulatról számoltak be. A Magyar Államvasutak (MÁV) tájékoztatása szerint a kábellopások legalább harmadával csökkentek. 2014 májusában összesen csak négy lopás történt a MÁV hálózatán, hatásuk a vasúti közlekedésre alig volt. A hatósági ellenőrzések során többször érkezett jelzés fémátvevő telephelyen talált vasúti anyagokról is. A biztonság érdekében tett erőfeszítések, valamint a szigorodó törvényi szabályozás együttesen az eddig eltelt viszonylag rövid  időszakban érzékelhető eredménnyel jártak.

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) együttműködve a rendőrséggel több razziát hajtott végre. Ezeknek az akcióknak és az új törvénynek köszönhetően a fémlopások száma jelentősen visszaesett. 2014 első félévében összesen 15 alkalommal történt kábellopás a BKV hálózatán, a korábbi években előfordult, hogy havonta 20 ilyen eset volt.

Az új szabályozás jól tükrözi a fémkereskedelmi politikában bekövetkezett szemléletváltozást, melynek eredményeképpen a szabályokat betartva működő fémkereskedők gazdaságilag fejlődhetnek, a kulturális értékek, szobrok, műemlékek nem sérülnek. Ugyanakkor a közszolgáltatók felesleges – kábellopásokból, utcai táblák, csatornafedelek eltulajdonításából eredő – kiadásai csökkennek.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Belgazdaságért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR