JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Egyszerűbb és rövidebb ügyintézés, gyorsuló büntetőeljárások és újabb gyermekbarát intézkedések január elsejétől
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Csökken az ügyintézési idő, és több ügyet is el lehet majd intézni a kormányablakokban 2014. január elsejétől. Életbe lép az a szabályozás is, amelynek köszönhetően nem dolgozhatnak gyermekek közelében azok, akik szexuális vagy más brutális bűncselekményt követtek el gyermekekkel szemben. Felgyorsulnak a büntetőeljárások a szakvélemények elkészítésére szabott határidők rövidítésével, valamint soron kívül értékelhető lesz a bírók és ügyészek tevékenysége. Az év első napjától egységessé válik a közszférában adható bankszámla-költségtérítés, és a katonák továbbfoglalkoztathatóak lesznek a közszolgálatban. Emellett a közérdekű bejelentésekről szóló törvény hatályba lépésével tovább bővül a kormány korrupcióellenes intézkedéseinek sora.

2014. január 04.

Január 1-jétől a közigazgatási hatósági eljárások ügyintézésének határideje harmincról huszonegy napra csökken, és főszabállyá válik, hogy kérelem esetén a határidő elmulasztása beleegyezést jelent. Ez az elv érvényesül tehát a kormányablakokban folyó eljárásokban is. Családi pótlék vagy TAJ-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető lesz, valamint lehetővé válik az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok benyújtása a kormányablakoknál is.

Az ellopott személyigazolványt és lakcímkártyát illetékmentesen, az eredeti kártyákkal megegyező érvényességgel és adatokkal kitöltve pótolják. A 2014-ben újonnan megnyíló kormányablakok munkatársai összesen már 241-féle ügyben állnak majd az állampolgárok rendelkezésére. Ebben az ügyintézőket egy folyamatosan bővülő tudástár fogja segíteni és létrejön egy, az állampolgárok tájékozódását segítő, online tudásbázis.

A büntetőeljárások gyorsítását szolgálja, hogy életellenes bűncselekményeknél a szakértői intézeteknek 60 napjuk lesz a szakvélemény előterjesztésére, amit egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meg lehet hosszabbítani. Soron kívül kell értékelni a bíró tevékenységét, ha egy általa tárgyalt per – anélkül, hogy a perben eljáró bíró személyében változás történt volna – több mint két éve van folyamatban, és a per ésszerű időn belüli befejezését késleltető, a bíró hibájából bekövetkezett mulasztás történt. Soron kívül kell minősíteni az ügyészeket is, ha a soron kívüli eljárásban az iratok megvizsgálására szabott, a felettes ügyész által meghosszabbított határidőt elmulasztja.

Önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz a sporteredmény tiltott befolyásolása (bundázás). Ezt három - bűnszövetség vagy üzletszerű elkövetés esetén öt - évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. A Kúrián és az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) szakirányú felsőfokú végzettségű tisztviselőként főtanácsadók dolgozhatnak majd, és ugyancsak lehetőség lesz arra, hogy a bírákhoz hasonlóan a bírósági titkárt is beoszthassák az OBH-ba. A jövőben az egyes bíróságoknál a bírói mellett a szükséges igazságügyi alkalmazotti létszámot is az OBH elnöke határozza meg. Létrejön a Kúrián a főtitkári és a főtitkár-helyettesi poszt, akik a Kúria elnökének igazgatási tevékenységét segítik.

A második gyermekbarát intézkedéseket tartalmazó törvénymódosítási csomag elfogadásával január 1-jétől az erkölcsi bizonyítványban megjelenik, ha valakit gyermek ellen elkövetett bűncselekmény miatt eltiltottak a foglalkozásától. Így a gyermekek sérelmére súlyos bűncselekményeket elkövetők nemcsak tanári, nővéri, orvosi vagy nevelői munkát nem végezhetnek, hanem olyan munkakörökben sem dolgozhatnak, mely során huzamosabb időt töltenek gyermekek között. Szigorítás, hogy már nemcsak a szexuális, hanem más, brutális bűncselekmények elkövetőit is eltilthatják.

Emellett a gyermekek személyiségi jogai elleni jogsértések esetén egy speciális eljárási rend szerint, még a polgári peres vagy a büntetőeljárás előtt vagy helyett fel lehet majd lépni az internetszolgáltatónál. Az év első napjától a Magyarországon forgalomba hozott játékszoftvereken is kötelező lesz a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése.

Január elsejétől a közalkalmazottaknak, a köztisztviselőknek és a kormánytisztviselőknek a fizetési számlához kapcsolódóan havonta legfeljebb a költségvetési törvényben meghatározott mértékű bankszámla-hozzájárulás adható. Ez vonatkozik a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira, az igazságügyi alkalmazottakra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaira, a bírókra, az ülnökökre, az ügyészekre és a honvédségi állományra. A rendelkezési állományba tartozó hivatásos állomány tagjai - a törvényben foglalt feltételek fennállása esetén - továbbfoglalkoztathatók lesznek a közszolgálatban.

Tovább erősödik a korrupcióellenes küzdelem azzal, hogy a jogszabályok független kivizsgálási lehetőséget és teljes anonimitást biztosítanak mindenkinek, aki közérdekű bejelentést tesz. A bejelentőket garancia védi, minden rájuk nézve hátrányos és a közérdekű bejelentés miatt bekövetkezett intézkedés jogellenes és semmis. A magánszférában bevezetik a bizalmi ügyvéd státuszát, akikhez elsősorban a magánszféra bejelentői fordulhatnak.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállításával lehetővé válik a kommunista diktatúrával kapcsolatos múlt mélyreható feltárása és a rendszer hatalmi működésének megismerése. Az erről szóló törvény hatályba lépésével 2014. január 1-től minden áldozatnak joga, lehetősége van, hogy bárkinek a nevét, aki vele foglalkozott a titkosszolgálatokon belül, nyilvánosságra hozza, feltegye akár az internetre is. Nemcsak az áldozatok, hanem mindenki más, így a tudományos kutatók is sokkal szélesebb körű információs jogokkal bírnak majd.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR