- GAZDASÁGI HÍREK

Hosszú lejáratú magyar kötvényektől óvnak az elemzők
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A több adó csökkenti a vállalatok szabad pénzeszközeit, ezért csökkenti a vállalatok értékét és piaci értékelését. Ez fordítva is igaz. A magyarországi adóváltozások drámaiak, viszont következményeik egyelőre nehezen számíthatók ki - írta a Warsaw Business Journal című lengyel gazdasági lap a legutóbbi fejleményekről.

2010. november 03.

A rendkívüli adókkal sújtott bankok, energia- és távközlési vállatok, üzletláncok - minden mást változatlannak véve - egységnyi cash flow csökkenéstől részvényenként öt-hatszoros értékvesztést szenvedhetnek el. Csakhogy minden más is változik: a személyi jövedelemadó és a társasági adó egységesen 16 százalékra csökken, sőt, a kedvezményes 10 százalékos társasági adó alapja 50 millióról 500 millió forintra emelkedik.

A fogyasztóknál maradó, nagyobb vásárlóerő ellensúlyozhatja a különadó hatását az érintett vállalatoknál, legalább részben, de akár egészben. Kevesebb lehet a rossz adósság a bankoknál, amitől csökkenhet tartalékolásuk, javulhat eredményük. Csupán az a - megválaszolhatatlan - kérdés, vajon az állampolgárok megtakarítják-e a több elkölthető pénzüket, vagy pedig elköltik. Vagyis a hosszú távú hatás a vállalatok piaci értékelésére igencsak bizonytalan - írta az újság.

A piacok rettegnek a bizonytalanságtól. Vegyen vagy eladjon részvényt, ehhez a befektetőnek meg kell fontolnia néhány ismeretlent. Így például nem tudni, hogy az érintett cégek mennyit tudnak a különadóból áthárítani fogyasztóikra áremelés formájában. Ha mindet áthárítják, akkor piaci értékelésüknek nem kell csökkennie a különadó miatt, de mégis romolhat, ha az áremelések emiatt a forgalmuk kevésbé nő, vagy éppen apad. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a személyi jövedelemadó változása és a termékek-szolgáltatások esetleges drágulása milyen együttes hatást tesz a fogyasztói bizalomra. A befektetők tartanak attól is, hogy a különadók esetleg tovább fognak tartani a most meghirdetett három évnél. Ha az államháztartás kátyúit nem sikerül szerkezeti reformokkal kijavítani, akkor a kormány kénytelen lehet további adóintézkedéseket tenni - írta a Warsaw Business Journal.

Ezt a képet színezte a Morgan Stanley és az UniCredit bankcsoport legújabb elemzése arról, hogy a különadók és a nyugdíjpénztári befizetések visszatartása nem elég az államháztartási deficit kézben tartására 2013-tól, és kockára teszi a hosszú távú finanszírozást, ha nem lesznek szerkezeti jellegű kiadáscsökkentések. Ha a különadók 2013-ban már nem lesznek, viszont meglesz az egykulcsos személyi jövedelemadó, akkor abban az évben körülbelül 700 milliárd forint, a becsült GDP 2,5 százalékának megfelelő hiány keletkezhet az államháztartásban - írták a bankok elemzői.

"Semmi egyértelműt nem találtunk arra nézvést, milyen intézkedésekkel akarják pótolni ezt a szerkezeti hiányt, amely 2013-ban már teljes egészében felbukkan, és nem is hisszük, hogy a közeljövőben intézkedéseket jelentenek be" - írták az elemzők. Ezenközben - az UniCredit becslése szerint - Magyarország törlesztési kötelezettsége 2013-ban 12,4 milliárd euró lesz forintban és devizában, a jövő évben esedékes 8 milliárd euró helyett.

Mindent egybevetve, az UniCredit azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy hosszú lejáratú magyar kötvényeiket váltsák rövidebb lejáratúakra.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR