JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Kormányszóvivő: szeptember 1-jéig kell online összekötni a kasszákat
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését – közölte a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2013. június 12.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken közölte az MTI-vel – miután egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdek-képviseleti szervezetek vezetőivel –, hogy javasolja a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

A kormányszóvivő szerdán azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra.

Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn – hangsúlyozta Giró-Szász András.

Kérdésre válaszolva szólt továbbá arról, hogy az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált, ami plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást – mondta a szóvivő, megjegyezve, ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

Ugyancsak kérdésre Giró-Szász András közölte: a reklámadó nem volt téma a keddi kormányülésen, még folyik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a reklámszövetség tagjai közötti egyeztetés.

Döntött a kormány arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alkotmány módosítására, amelynek nyomán kikerülhet az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A kormányzati javaslatokat Martonyi János külügyminiszter ismertette múlt pénteken, jelezve, hogy az Országgyűlés várhatóan ősszel tárgyalja majd az ötödik alkotmánymódosítást.

Giró-Szász András szerdán megerősítette azt is: az Európai Bizottság által felvetett harmadik kérdésben, a kampányok ügyében a kormány azon az állásponton van, hogy nem indokolt az alaptörvény módosítása. Így nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz.

A kormányszóvivő beszámolt továbbá arról, hogy a kormány javaslata szerint módosul az alkotmány azon passzusa is, amely a ki nem hirdetett törvények alkotmánybírósági (Ab) vizsgálatáról rendelkezik. Eszerint a bírói kezdeményezésre történő soron kívüli Ab-felülvizsgálat határideje harmincról kilencven napra módosulhat. Erről egyébként az Orbán Viktor miniszterelnök és Paczolay Péter Ab-elnök közötti egyeztetés következtében született kormányzati döntés.

Giró-Szász András szólt arról is, hogy a kabinet áttekintette a Földet a gazdáknak! programot, és megállapította: a birtoktestek kialakítása és azok meghirdetése rendben zajlik. Az év végére több mint 200 ezer hektárnyi földet osztanak ki helyben élő gazdáknak haszonbérleti szerződésekkel.

A kormányt azonban arról is tájékoztatták – folytatta –, hogy egyes meghirdetett területeken a korábbi értéknövelő beruházásokkal kapcsolatban elszámolási kérdések merültek fel. A kabinet úgy döntött: ezen beruházások elszámolása kizárólag a korábbi bérlőkre és a magyar államra tartozik, és ezek semmilyen esetben sem terhelhetők az új bérlőkre – közölte, hozzátéve, hogy minderről a földalapkezelőnek azonnal értesítenie kell a pályázókat.

(MTI, kormany.hu)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR