JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Rugalmasabb lesz a lakhatási támogatás rendszere
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Rugalmasabb feltételeket határoznak meg a lakhatási támogatás nyújtásánál, az erről szóló módosítások néhány héten belül életbe léphetnek – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerdán, miután Budapesten aláírták az 500. hatósági szerződést.

2013. március 24.

A lakóhelyüktől messze dolgozók tavaly október óta igényelhetnek lakhatási támogatást, ha a munkavégzés helye állandó lakóhelyüktől 100 kilométert meghaladó távolságra van, vagy hat órát meghaladó utazással jár az eljutás. A jövőben ez az időkorlát öt órára csökken, és a támogatás iránti kérelem a foglalkoztatás megkezdését megelőzően, és annak megkezdését követő 30 napon belül is benyújtható a munkaügyi kirendeltséghez – mondta Czomba Sándor.

Czomba Sándor a további változások között említette, hogy míg eddig csak utófinanszírozásra volt lehetőség, addig a jövőben előfinanszírozásra is lesz mód, így például egy albérlet kivételénél nem okoz majd gondot a pályázóknak az egy vagy kéthavi kaució kifizetése. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint változik az is, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevő pályázóknak nem kell megfelelniük annak a feltételnek, hogy legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők legyenek.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár hangsúlyozta: a lakhatási támogatás hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását. Czomba Sándor kifejtette, hogy lakhatási támogatást azok igényelhetnek, akiket legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, vagy a pályakezdő álláskeresők, vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek. Utóbbi két csoport esetében – és a jövőben a közfoglalkoztatottaknál – nem kell vizsgálni a nyilvántartási időtartamot.

A lakhatási támogatás vissza nem térítendő támogatás, amely egy személyre az első hat hónapban havi 100 ezer, a második hat hónapban a 60 ezer, a harmadik hat hónapban pedig 40 ezer forint lehet. Az államtitkár jelezte, hogy eddig több mint 11 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, és 732-en nyújtottak be támogatási kérelmet; a legtöbbet Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod megyéből. A pályázók leginkább – csaknem 400-an – Budapestre, emellett pedig Pest és Győr-Moson Sopron megyébe mentek dolgozni.

Czomba Sándor elmondta, hogy 2003 és 2005 között évente átlagosan mindössze öten vettek igénybe lakhatási támogatást, ehhez képest a szerdán aláírt 500. szerződés jelentős előrelépés, és a feltételek még rugalmasabbá tételétől azt reméli az NGM, hogy sikerült elérni az 1000 támogatottat. Kérdésre hozzátette, hogy az emberek a munkaügyi kirendeltségeknél tájékozódhatnak a lehetőségekről, és ha valaki megfelel a kérelem feltételeinek, 30-60 napon belül megkötik vele a hatósági szerződést.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR