- GAZDASÁGI HÍREK

A fizetésképtelen hazai cégek továbbra is Európa csúcsán
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Idén az első kilenc hónapban összesen 24.376 fizetésképtelenségi eljárást regisztráltak Magyarországon, ez 18 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, ugyanakkor a növekedés üteme lassuló tendenciát mutat - ismertette a Coface Hungary legfrissebb elemzésének adatait Bagyura András, a cég kereskedelmi vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

2010. október 20.

A fizetésképtelenségi eljárásokon belül 13.258 volt felszámolási eljárás, 22 százalékkal több mint 2009 január-szeptemberben, míg a végelszámolások száma 11 százalékkal, 10.848-ra nőtt - mondta a vezető.

Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője hangsúlyozta: Európában Magyarországon a legmagasabb a fizetésképtelen cégek aránya, a cégek több mint fele számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek, ami a közép-kelet-európai régiós átlagot is meghaladja.

A fizetésképtelenségi eljárások száma 2009-ben még csúcsot döntött, hiszen a tavalyi év első kilenc hónapjában 2008 hasonló időszakához képest még 36 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma. Éves bázison negyedévről negyedévre lassuló növekedési ütemet mutat az eljárások száma, de még így is nagyon magas - mondta Bagyura András.

Hozzáfűzte, hogy az eljárásoknak továbbra is nagyon kis hányadát teszik ki a csődeljárások: idén az első kilenc hónapban 270 csődeljárás volt, míg az előző én azonos időszakában 58. Bagyura András szerint a bajba jutott cégek talpra állításában az új csődszabályozás nem hozta meg a várt változást, mert a csődeljárások többsége még most is felszámolásba fordul át.

A legtöbb, 4.631 fizetésképtelenségi eljárás - az összes eljárás csaknem 20 százaléka - az építőipari cégeket érintette, de a kis- és nagykereskedelemben is magas volt az eljárások száma az első kilenc hónapban: 3.054, illetve 2.953 eljárást tartottak nyilván.

Az építőipar gyenge teljesítményének a magánberuházások alacsony szintje az oka, másrészről pedig az, hogy 2010-ben még a korábbi évekhez képest is kevesebb infrastrukturális beruházás indult állami, önkormányzati megrendelés keretében, és egyelőre úgy tűnik rövid távon nincs is ebből kitörési lehetőség, mivel a statisztikákból sem látszik a megrendelések, beruházások beindulása.

Az összes magyarországi fizetésképtelenségi eljárás 25 százalékát a kereskedelmi vállalkozásnál indították, ezen belül is az élelmiszeripari termékek kereskedelmével foglalkozók voltak a leginkább érintettek. Bagyura András megjegyezte: ez nem meglepő, mert Magyarországon rengeteg kereskedő cég van, mivel a kereskedelmi tevékenység folytatásának minimális beruházási igénye más termelési tevékenységgel összehasonlítva.

A Coface kereskedelmi vezetője a kiskereskedelmi láncok különadójáról elmondta: azok a cégek, amelyekre a válságadó vonatkozik, eleve kevésbé sérülékenyek a fizetőképesség szempontjából, ugyanakkor álláspontja szerint a beszállítókra kevésbé hárítható át a többletteher. A fizetésképtelenségi eljárásoknál várakozása szerint nem romlik a helyzet a különadó miatt, ugyanakkor erre a kérdésre csak egy év múlva lehet egyértelmű választ adni.

A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot - az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával - vizsgálva látszik, hogy évek óta nem történik érdemi változás a kockázati rangsorban - mondta. Élen a nagykereskedelem áll, 6,83 százalékos aránnyal, amelyet a textilipari, valamint építőipari tevékenységet folytató vállalatok követnek, de az országos átlag felett található számos más ágazat is, mint például a fuvarozás, a gépjárműipar, a turizmus és vendéglátás, vagy a faipar.

A tavaly év végi 5,49 százalékos fizetésképtelenségi arányt idén már a harmadik negyedévben meghaladták egyes ágazatok - mondta a kereskedelmi vezető. Míg 2009 első kilenc hónapjában 3,91 százalékos fizetésképtelenségi hányadot mért a Coface Hungary, az idei év hasonló időszakában jóval magasabb, 4,52 százalékos adatot számolt. A csődhányad is jelentős mértékben emelkedik: 2010 végére 6 százalék feletti csődhányad várható, ez pedig azt jelenti, hogy 2010 végén közel 10 százalékkal fogja meghaladni a csődhányad a tavalyit - mondta Bagyura András.

Az idén az első kilenc hónapban a legtöbb eljárást, az eljárások 53 százalékát Budapesten és Pest megyében folytatták.

A kilátásokról szólva Kárpáti Gábor elmondta: 2011 is folyamatosan változó, jelentős kockázattal bíró időszak lesz még a szállítói hitelezés szempontjából. Hozzátette: az export piacok felvevőképességének növekedésében lehet bízni, azonban a cégek fizetőképességében nem várható érdemi javulás, bár az eljárások számának növekedési üteme tovább csökkenhet.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR