JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Négy KIM-előterjesztést kezdhet tárgyalni az Országgyűlés
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) négy előterjesztését kezdheti tárgyalni az Országgyűlés. A javaslatok a többi között egyszerűsítik az anyakönyvezéssel kapcsolatos eljárásokat, átvezetik a járásbírósági elnevezést a jogrendszeren, megteremtik az új büntető törvénykönyv (Btk.) jövő júliusi hatályba lépésével összefüggő jogszabályváltozásokat, valamint rendeznek több olyan kérdést, amely a jövő év január 1-jével felálló megyei és a fővárosi kormányhivatalok működésével kapcsolatos.

2012. december 05.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén a kormánypárti tagok szavazataival általános vitára alkalmasnak találták a Magyary Egyszerűsítési Programmal és a területfejlesztéssel összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot, az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, a Btk. hatályba lépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről szóló javaslatot, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésével összefüggő törvények, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló jogszabály módosításáról szóló előterjesztést.

Répássy Róbert, a KIM államtitkára a Magyary-programmal összefüggő módosítások közül kiemelte, hogy egyszerűbb lesz a külföldiek magyarországi házasságkötése, nyolc napról öt napra csökken az anyakönyvezés határideje, illetve a jövőben 70 helyett már 65 éves kortól illetékmentesen lehet személyazonosító igazolványt kiváltani. A javaslat bizonyos uniós források felhasználása érdekében lehatárolja a területfejlesztési-statisztikai kistérségeket is.

Az államtitkár közlése szerint az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés a többi között azokat a jogszabályváltozásokat tartalmazza, amelyek amiatt szükségesek, hogy jövő január 1-jétől a helyi bíróságok jogutódjaként a járásbíróságok, a munkaügyi bíróságok mint különbíróságok jogutódjaként pedig a közigazgatási és munkaügyi bíróságok kezdik meg működésüket. (A fővárosi kerületi bíróságok változatlan elnevezéssel működnek tovább január 1-jétől járásbíróságként).

A javaslatban szerepelnek még az egységes közigazgatási és munkaügyi bíróságok létrehozásával és az önkormányzati rendeletek felülvizsgálata ügyében az ombudsman Kúriához fordulásával kapcsolatos részletszabályok, valamint a bírósági végrehajtók jogi végzettségének előírása.

A büntető törvénykönyvvel kapcsolatos előterjesztéssel kapcsolatban Répássy Róbert elmondta: az új Btk. jövő nyári hatályba lépéséhez kapcsolódóan sok jogszabálynak kell változnia, hiszen az új kódex számos új jogintézményt vezet be.

Csonka Ernő, területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár közlése szerint a fővárosi és megyei kormányhivatalokat és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályait érintő elterjesztés egyrészt a vállalkozói adminisztratív terhek egyszerűsítését, másrészt a gyermekbarát közigazgatás erősítését tűzi ki célul, valamint rendez több olyan, illetményeket és a munkajogot érintő kérdést, amely a 2013. január 1-jével felálló járási hivatalokkal kapcsolatos.

A javaslat egyebek mellett rendezi, hogy a kormányhivatalok járási hivatalaihoz átkerülő köztisztviselők korábbi illetményüket kapják majd, a járási hivatalvezető fizetését pedig az illetékes miniszter állapítja meg.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

27

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR