- GAZDASÁGI HÍREK

Újabb jegybanki pénzinjekcióra lesz szüksége a brit gazdaságnak
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Újabb hatalmas, élénkítő célú jegybanki pénzinjekciót tartanak szükségesnek Nagy-Britanniában londoni pénzügyi elemzők, akik szerint jelentős esélye van annak, hogy a brit gazdaság teljesítménye a jövő év elején ismét mínuszba fordul. Közben a brit kormány példátlan méretű kiadáscsökkentésre készül, a hatalmas államháztartási hiány csökkentése végett.

2010. október 17.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vasárnap kiadott átfogó elemzésében - részben a januártól tervezett áfaemelés miatt - gyakorlatilag stagnálást jósolt 2011 első negyedévére az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban. A cég negyedéves összevetésben mindössze 0,1 százalékos brit növekedést vár a jövő év első három hónapjában, és közölte: "csaknem 50 százalékos" esélyt lát arra, hogy 2011 első negyedében a brit hazai össztermék (GDP) csökkenni fog. A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévig tartó recesszió után a tavalyi utolsó negyedévben kezdett ismét növekedni.

A brit recesszió mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték. A növekedés mindazonáltal az utóbbi időben erősen meglódult: a brit statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben 1,2 százalékkal bővült az előző három hónaphoz mérve a brit hazai össztermék. Ilyen gyors negyedéves GDP-emelkedést 2001 óta nem tapasztaltak a brit gazdaságban. A CEBR vasárnapi előrejelzése szerint azonban minden felmérés arra vall, hogy jóllehet a fogyasztók ismét "elkezdték felélni megtakarításaikat", a fogyasztói bizalom továbbra is gyenge, és mivel véget ért a vállalati szektor serkentő hatású raktárkészlet-visszatöltési ciklusa is, a növekedés a következő hónapokban még a tervezett súlyos költségvetési szigorítások hatásai nélkül is lassú lesz.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a gazdaság és a költségvetés állapotának átvizsgálása után, június végén soron kívüli költségvetést terjesztett be, amelynek fő célja, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány a jelenlegi, 2010-2011-es pénzügyi évre várt 10,1 százalékról - békeidőben példátlan szintről - 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen. George Osborne konzervatív párti pénzügyminiszter a "vészköltségvetést" ismertetve a londoni alsóházban kijelentette: az egyes szaktárcáknak kiadásaik átlagosan 25 százalékos visszafogására kell felkészülniük. A kiadáscsökkentési terveket részleteiben szerdán ismerteti a londoni alsóházban a szakminiszter, de annyi már a feszült figyelemmel várt parlamenti előterjesztés előtt ismertté vált, hogy kormány még a gyermekek után járó, korábban sérthetetlennek tekintett családi pótlékot is el akarja vonni bizonyos jövedelmi szint felett. Azt is már korábban bejelentették, hogy a fő áfakulcs a jelenlegi 17,5 százalékról januárban 20 százalékra emelkedik.

A CEBR szakértői vasárnapi elemzésükben azt írták, hogy - bár sok esélyt erre nem látnak - a jelenlegi növekedési környezetben az áfaemelés elhalasztását tanácsolnák a kormánynak. A ház mindent egybevetve az idén 1,6 százalékos, jövőre alig 1,3 százalékos, 2012-ben 1,4 százalékos, és még 2013-ban is csak 1,8 százalékos gazdasági növekedést jósol Nagy-Britanniában, és 10 százalékos esélyt ad arra, hogy a brit gazdaság 2011 egészét ismét recesszióban tölti. Ebben a környezetben a CEBR azt jósolja, hogy a Bank of England - a brit jegybank - további 100 milliárd font értékben juttat élénkítő célú új likviditást a brit gazdaságba.

A brit jegybank három évszázados történetében első ízben tavaly tavasszal folyamodott ehhez a mennyiségi enyhítésnek nevezett módszerhez, vagyis a tavaly március óta fél százalékos történelmi mélységben tartott alapkamat mellett likviditásinjekcióval is megpróbálta feléleszteni a brit gazdaságot. Ennek eddigi - már elköltött - kerete 200 milliárd font (több mint 60 ezer milliárd forint) volt. A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol elsősorban államkötvényt. A Bank of England azonban a pótlólagos likviditásból az első fordulóban juttatott közvetlenül a reálgazdaságba is, vállalati adósságpapírok vásárlása révén.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR