JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Hatékonyabb feladatmegosztás a szakfelügyeleti rendszerben
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Új alapokra helyezi az egészségügyi szakfelügyeleti rendszert az a rendelet, amelyet a Kormány nemrégiben fogadott el. A rendelet célja a biztonságosabb betegellátás és a hatékonyabb egészségügyi ellátás biztosítása. A jövőben a szakfelügyelethez kapcsolódó hatósági feladatok az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH); míg a szakmai minőségértékelés és a minőségügyi támogató feladatok a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hatáskörébe kerülnek.

2012. november 04.

A hatósági szakfelügyeleti rendszer a feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek meglétét, az egészségügyi jogszabályok betartását, valamint a betegellátással kapcsolatos egyedi panaszokat vizsgálja. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium javaslata alapján az országos tisztifőorvos gondoskodik a szakterület szerinti szakfelügyelői névjegyzék összeállításáról, hatósági szakfelügyeleti feladat esetén az OTH, illetve a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve erről a listáról választja ki azt a szakértőt, aki a konkrét felkérésnek eseti megbízás alapján tesz majd eleget.

A minőségügyi felülvizsgálati rendszer keretében állandó megbízású minőségügyi szakfőorvosokból, illetve szakterületi vezetőkből álló hálózat jön létre, ugyancsak minden szakterületen. Az állandó státusú szakfőorvosok pályázat útján kerülnek kiválasztásra, számukra a GYEMSZI rendszeres módszertani képzést nyújt. Szükség esetén munkájukat további szakértőkből álló, a feladatnak megfelelően összeállított ’ad-hoc’ munkacsoport is segíti, eseti megbízás alapján.

A minőségügyi szakfőorvos, illetve szakterületi vezető, együttműködve a szakterülete szerint illetékes szakmai kollégiumi tagozattal

    képviseli és közvetíti szakterületén a minőségügyi alapelveket és követelményeket
    részt vesz a szakmai irányelvek előkészítésében és fejlesztésben
    kockázatelemzési tevékenységet végez
    közreműködik a betegbiztonsági, illetve egészségügyi ellátási problémák kivizsgálásában
    jelzi az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot érintő problémákat, és rendszerszintű beavatkozást igénylő ügyeket (az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot veszélyeztető helyzeteket)
    közreműködik a minőségügyi célú adatgyűjtésekben, klinikai auditokban és helyszíni minőségügyi értékelésekben.

A hatósági szakfelügyeleti és a minőségügyi szakfőorvosi feladatok illetve az elvégzett felülvizsgálatok eredményeinek egyeztetése a két rendszer között folyamatos lesz.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR