- GAZDASÁGI HÍREK

Második akcióterv: rövid ideig tartott az optimizmus
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kezdeti derűlátás után, a befektetői hangulat jelentős fordulatát mutatva romlott a csütörtöki londoni kereskedés végére a magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak árazása, amely előző nap, és a csütörtöki napközbeni forgalomban is - a költségvetési célok tartását megerősítő miniszterelnöki bejelentés kezdeti hatására - először még komoly mértékben javult.

2010. október 15.


Csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők is borúlátó véleményeket fogalmaztak meg a bejelentett adóintézkedésekkel kapcsolatban. Szerintük a tervek lehetővé teszik ugyan a jövő évi hiánycél teljesítését, az intézkedések ideiglenes jellege miatt azonban 2012-re már "komolyabb kérdőjelek" merülnek fel kiadási oldali lépések nélkül.

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató szakelemzői csütörtökön este elmondták, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 266-268 bázispont között mozgott a 258,3  bázispontos előző esti zárás után, jóllehet napközben mértek 248 bázispont körüli - vagyis jelentősen javuló - árazásokat is.

A csütörtök estére kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 268 ezer euró körüli éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 10 ezer euróval többet, mint az előző zárásban, és 20 ezer euróval többet a csütörtöki napközbeni mélypontnál. A CDS-díjszabások azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek adósságára az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Londoni felzárkózó piaci elemzők csütörtöki értékeléseikben a hosszabb távú költségvetési kilátások szempontjából problémásnak ítélték a magyar kormányfő által előző nap bejelentett adóintézkedések ideiglenes jellegét.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó csoport szerint "2012-vel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek merülnek fel", és ha nem lesz meredek gazdasági fellendülés - ami szinte biztos -, akkor abban az évben jó eséllyel további költségvetési intézkedések válnak szükségessé a hiány újbóli növekedésének elkerülésére. A Capital Economics szerint mindemellett a magyar kormány "kitért" a szükséges szerkezeti reformok elől, különös tekintettel a továbbra is viszonylag magas szociális kiadásokra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői csütörtöki kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy az eddig bejelentett tervek alapján a hiánycsökkentés zöme "torzító jellegű" adóintézkedésekből ered, kiadási oldalon érdemi csökkentések vagy reformok nélkül. A cég elemzői kiemelték, hogy nem történt említés a közszféra béreinek és egyéb költségeinek csökkentéséről.

A JP Morgan szerint mindazonáltal lehetséges, hogy hétfőn, amikor a parlament előtt részleteiben ismertetik az intézkedéseket, elhangzanak majd bejelentések bizonyos mértékű kiadáscsökkentésről, "javítva a költségvetési kiigazítás minőségét".
 
(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

30

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR