JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Kormánydöntések az alapellátás plusz forrásairól, a konszolidációs támogatás felhasználásáról, és újabb állami fenntartásba kerülő szolgáltatókról
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kormány döntése értelmében 2012. november hónaptól 14 %-kal emelkedik a háziorvosok, a védőnők és a fogászati ellátások (területi ellátási kötelezettséggel rendelkező alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok, a területi ellátási kötelezettség nélküli fogászati szolgálatok és a fogászati szakrendelések) díjazása. Döntés született továbbá a 2011. év végén lejárt adósság rendezésére megítélt támogatásból az Egészségbiztosítási Alapba eddig visszafizetett 6,8 Mrd Ft felhasználásáról. Emellett a kormány döntött egyes, a fekvőbeteg szolgáltatók állami átvételével összefüggő további lépésekről is. A kormányhatározatok és kormányrendelet módosítás a Magyar Közlöny 120. számában jelentek meg.

2012. szeptember 17.

Plusz források az alapellátásban
A háziorvosi ellátásban a bejelentkezett biztosítottak utáni díjazás – az úgynevezett „kártyapénz” – emelkedik. A „kártyapénz” esetében alkalmazott 1 pontra jutó forintérték jelenleg 160-165 Ft/pont között mozog. A díjazás 14%-kal történő emelésével az 1 pontra jutó forintérték megközelíti a 185-186 forintot, így egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesül.

A védőnői ellátásban a gondozotti létszám alapján számított pontérték szerinti díjazás emelkedik. Az 1 pontra jutó forintérték jelenleg 273-274 Ft/pont között mozog. Ezen díjazás 14%-kal történő emelésével az 1 pontra jutó forintérték megközelíti a 312 forintot, így egy védőnői szolgálat díjazása átlagosan havi 25 ezer forinttal emelkedik.

A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás (alapdíj) emelkedik. A fogászati ellátásban a fix összegű díjazás alapjául szolgáló korcsoportos pontszám értéke jelenleg 34,4 Ft, amely a 14%-os emeléssel 39,2 Ft-ra emelkedik. A fogászati ügyelet fix összegű alapdíja is 14%-kal kerül megemelésre. Mindezek eredményeként az alapellátást nyújtó fogászati szolgálatok díjazása havonta átlagosan közel 30 ezer forinttal emelkedik.

Az eszközfinanszírozási maradványösszegből biztosított emelés az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és a korábbi béremeléshez hasonlóan beépül a jövő évi finanszírozásba is.

Visszafizetett/visszavont konszolidációs támogatás felhasználása
2011. év végén az ún. „kasszaseprés” keretében 21 Mrd Ft, illetve a lejárt szállítói tartozások rendezésére további 27 Mrd Ft támogatásban részesültek a szakellátást végző járó- és fekvőbeteg szolgáltatók. Az utóbbi forrást azonban egy részük nem tudta teljes mértékben felhasználni, ezért a különbözetet vissza kellett fizetniük az E.Alapba. Az eddig ily módon képződött 6,8 Mrd Ft idei többlet sorsáról döntött a kormány, lehetővé téve, hogy az a 2012-13-ban zajló strukturális átalakuláshoz kötődő egyszeri lépések (épületek átalakítása, felújítása, új eszközök beszerzése, stb.) fedezetét szolgálhassa. Minderre a fekvőbeteg szolgáltatók és fenntartóik a tárca honlapján hamarosan megjelenő közlemény alapján nyújthatják majd be igényeiket. A kedvezményezettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött támogatási szerződést követően juthatnak a megítélt forráshoz. Mivel az önálló járóbeteg szolgáltatók 2012-ben nem vettek részt közvetlenül a struktúraátalakítás folyamatában, a nekik 2011-ben juttatott összeg fel nem használt maradványát közvetlenül, az ún. miniszteri tartalék keretbe emelve és abból kifizetve kapják meg.

Újabb döntés az állami fenntartásba kerülő szolgáltatók kapcsán
A kormány megjelent határozata jogi lehetőséget teremt azon hét (nem egyházi illetve alapítványi) fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató teljes átvételéhez, amelyek esetében csak a kórházi vagyon kerülhetett eddig az adott önkormányzattól az államhoz, de az üzemeltetést magán kézben lévő szervezetek végzik. E folyamat révén haladhat tovább elsősorban az aktív fekvőbeteg-szakellátás terén a működtetés egységének megvalósítása, ami a sürgősségi tevékenység és a betegutak jobb szervezhetősége, az uniós fejlesztések összehangolása és a bérfejlesztés kiterjesztése miatt is indokolt.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR