JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Felkészülés az új Büntető Törvénykönyvre
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Kiadványt és szakmai konferenciát rendez a KIM októberben. Az új Büntető Törvénykönyv alkalmazására való felkészüléshez egy az új kódexet magyarázó, a gyakorló jogászok munkáját segítő szakmai kommentár elkészítésére tett javaslatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Polt Péter legfőbb ügyésznek, mellyel a legfőbb ügyész egyetértett.

2012. szeptember 09.

Az új büntető kódexet magyarázó kiadvány várhatóan 2013 tavaszán fog megjelenni. Az új kódex számos olyan újítást tartalmaz, amelyek szakmai megvitatását, indokainak és céljainak bemutatását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium feltétlenül szükségesnek tartja ahhoz, hogy a gyakorló jogászok számára minél gördülékenyebb legyen az átállás az új kódex alkalmazására. Ezt a célt szolgálja az új Büntető Törvénykönyvről szóló kiadvány és egy a KIM által őszre tervezett szakmai konferencia is, amelynek fővédnöke és egyik előadója - Navracsics közigazgatási és igazságügyi miniszter felkérésére – ugyancsak Polt Péter legfőbb ügyész lesz.

Az új Büntető Törvénykönyvet több hónapos, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés, valamint a politikai vitát követően idén júniusban fogadta el az Országgyűlés, és 2013. július elsején lép majd hatályba. Az új büntetőjogi kódex megalkotása az igazságszolgáltatási reform egyik legfontosabb pillére, a bíróságok és az ügyészség megújítása, fejlesztése mellett. Ez lesz a negyedik nagy büntetőjogi szabályozás Magyarországon az 1878-as Csemegi-kódex, az 1961-es és az 1978-as Büntető Törvénykönyv után. Az új Btk. következetes, szigorú, de igazságos és a mai kor igazságszolgáltatási kihívásaira is képes válaszolni, az Alaptörvénnyel és már az Országgyűléshez benyújtott új Polgári Törvénykönyvvel együtt új alapokra helyezi a magyar jogrendszert. Hatékony választ ad az elmúlt harminc évben, a jelenlegi Btk. hatályba lépése óta átalakult bűnözési formákra is. Az új büntetőjogi szabályok célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára. A büntetés alapelve, hogy igazságos, tettarányos és következetes legyen. Az új Btk. rendkívül fontos, súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához.

Szigorú, tetteikkel arányos válaszra számíthatnak a magyar társadalmat leginkább irritáló, a társadalomra leginkább veszélyes bűncselekmények elkövetői. Ennek megfelelően több ponton új, lényegi változtatásokat tartalmaz az új Büntető Törvénykönyv a közrend elleni, a szexuális jellegű, a gyermekek elleni, a közélet tisztasága elleni bűncselekmények, valamint a gazdasági bűncselekmények esetén.

(Sajtó Főosztály, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR