JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

"Lex Mal": állami felügyelet alá vonhatók gazdasági társaságok
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Október 12-én a Magyar Közlöny 158. számában kihirdették a honvédelmi törvény (2004. évi CV. törvény) módosítását. Ennek alapján (2010. évi XCIII. törvény) a jogszabály kiegészült a 197/A paragrafussal, amely szerint gazdálkodó szervezet rendeletben állami irányítás alá vonható. A honvédelmi törvény több ponton kifejti, hogy honvédelmi érdekből milyen korlátozó intézkedések rendelhetőek el, ezek közé illeszkedik a fenti módosítás is.

2010. október 13.


Az új rendelkezés szerint az ilyen esetekben a Magyar Állam nevében kormánybiztos vagy az államháztartásért felelős miniszter jár el, aki (a törvény (3) bekezdése szerint):
a) áttekinti a gazdálkodó szervezet vagyoni helyzetét,
b) jóváhagyja, ellenjegyzi a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegû kötelezettségvállalásait,
c) a rendkívüli intézkedés bevezetését elõidézõ helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek
enyhítésével összefüggésben dönt a gazdálkodó szervezet legfõbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó
ügyekben, és
d) kezdeményezheti a gazdálkodó szervezettel szemben a 34. § (1) bekezdése szerinti szolgáltatás elrendelését.

(A jogszabály szerint az ország területén lakóhellyel rendelkező természetes személy állampolgárságára való tekintet nélkül, továbbá az ott működő jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni szolgáltatásként az e törvényben meghatározott gazdasági és anyagi szolgáltatásra kötelezhető:
a) meghatározott gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére vagy a szolgáltatás igénybevételének tűrésére,
b) valamely tevékenységtől való tartózkodásra,
c) a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges előkészületi tevékenységre,
d) az igénybevétel tervezéséhez szükséges adatok közlésére.)

A Magyar Állam a gazdálkodó szervezet legfõbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben hozott döntéseirõl haladéktalanul írásban tájékoztatja a gazdálkodó szervezet vezetõ tisztségviselõit és felügyelõbizottsága tagjait. A (3) bekezdés c) pontjában meghatározott döntéshozatali jog egyebekben nem érinti a gazdálkodó szervezet legfõbb döntéshozó szervének a hatásköreit.
A módosításban szerepel továbbá, hogy a Magyar Állam a gazdálkodó szervezet vagy tulajdonosa ténylegesen felmerült kárával megegyezõ kártalanítással tartozik a szervezetet felügyelő személy, vagyis az illetékes miniszter vagy a kormánybiztos által a feladatkörébe tartozó döntéssel okozott kárért arra az idõtartamra, amikor olyan rendelet volt hatályban, amit az Alkotmánybíróság utóbb megsemmisített.

A törvénymódosítás a kihirdetésével egyidejűleg, október 12-én lépett hatálya. Ugyanezen a napon a Kormány egyrészt döntött a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. állami felügyelet alá vonásáról, másrészt kinevezte Bakondi Györgyöt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét a felügyeletet ellátó kormánybiztossá.

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR