JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK - JOGSZABÁLYI KÖRKÉP

Navracsics Tibor: képviselői indítványként nyújthatják be a választási eljárás módosításáról szóló javaslatot
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Képviselői indítványként nyújthatják be az előzetes regisztráció bevezetéséről szóló javaslatot; erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

2012. augusztus 27.

"Én úgy gondolom, hogy ez egy olyan képviselői indítvány lesz, akár többen is adják be, amely az Országgyűlés működésére, illetve az Országgyűlés megválasztására vonatkozik, következésképpen nem kormányindítványként, hanem képviselői indítványként fog bekerülni" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy a kormány kér-e majd előzetes normakontrollt az ügyben, Navracsics Tibor azt mondta: ha ilyen döntés születik, akkor minden további nélkül. "Rajtam nem fog múlni" - jegyezte meg.

A miniszter fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a politikailag vagy pártpolitikailag érzékeny témákban a miniszterelnök tudatos döntése alapján "hátrébb lép", nem dönt politikai kérdésekben, hanem a kodifikációt végzi. "Ami elkészül a választási eljárással kapcsolatban, az a politikai döntéshozó testületek elé kerül, részben a Fidesz elnöksége, részben pedig a parlament és már pártok is meg fogják vitatni, mi azt fogjuk kodifikálni, amely a többségi akarat lesz" - közölte.

Navracsics Tibor arra a felvetésre, nem tart-e attól, hogy az előzetes regisztráció miatti alacsony részvétel okán csökken a következő kormány legitimációja, azt mondta: egyrészt nem biztos abban, hogy kevesebben szavaznak majd, másrészt pedig szerinte a legitimáció "nem darabszámtól függ". Úgy értékelte, hogy egy 36 százalékkal vagy 51 százalékkal megválasztott kormány hatásköre, legitimációja nem kisebb, mint egy 80 százalékkal megválasztotté. "Erre ugyan hivatkoznak politikusok, mert van benne valami, a közhangulat, a népszerűség (...) de a demokrácia szempontjából azonos a legitimáció" - jelentette ki.

A közigazgatási és igazságügyi minisztert arról is kérdezték, hogy érdemes lenne-e változtatni a jogerősen elítélt bűnözők börtönbe vonulásának szabályain. A tárcavezető - felidézve Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolásának körülményeit - azt mondta: minden egyedi esetet nem lehet jogszabály-módosítással szabályozni, ugyanakkor úgy gondolják, hogy valóban rövidebb határidőkkel, szigorúbb szabályozás alá kell vonni azokat, akiket a bíróság szabadságvesztésre ítél, hogy valóban a megjelölt napon meg is történjen a büntetés-végrehajtási intézménybe vonulás. Ugyanakkor megjegyezte, mindig lesznek olyan esetek, amikor valaki elbújik, elszökik, nehéz megtalálni vagy méltányolható ok miatt halasztást kér. Azt is elmondta, a KIM átnézte az ezzel kapcsolatos joganyagot, és megállapította, hogy alapvetően belügyminiszteri kompetenciába tartozik, mert belügyi rendeletekről van szó, így a Belügyminisztérium megkezdte a joganyag felülvizsgálatát.

Navracsics Tibor a totalitárius diktatúrák áldozatainak csütörtöki, Budapesten megrendezendő európai emléknapjával kapcsolatban azt mondta: bízik abban, hogy az emléknap tudatosítja az Európai Unióban azt is, hogy a vörös csillag, ugyanúgy mint a horogkereszt, egy totalitárius rendszer szimbóluma. Arra a felvetésre, hogy mintha a diktatúra kiszolgálóival szembeni fellépés Magyarországon sem lenne egységes, a politikus azt mondta: a jogszabályok egyértelműek, a jogalkalmazás viszont, "talán a politikai vonzatai" miatt, óvatosabb. "Az feltűnő, hogy miközben a Csatáry-ügyben egyik pillanatról a másikra hatalmas nemzetközi sajtóvisszhang volt, addig a Biszku-ügy vagy a Mácsik-ügy gyakorlatilag visszhangtalan maradt Nyugat-Európában, holott akárhogy is nézzük, ugyanolyan totalitárius rendszerről van szó" - jegyezte meg.

(MTI)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

21

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR