- GAZDASÁGI HÍREK

A bankok ragaszkodnak Magyarországhoz, csak pénzük nem lesz
A hír több mint 30 napja nem frissült!

Sem a bankszövetségnek, sem az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a magyar piacról. A nagybankok tulajdonosai elkötelezettek a magyar piac iránt, mondták a hitelintézetek illetékesei az után, hogy a Népszava azt írta, a bankadó miatt hárman is a kivonulást fontolgatják.

2010. október 13.

A Népszava keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy három bank gondolkodik a távozáson, azonban nem nevezte meg a pénzintézeteket, csak annyit közölt, hogy ezek mérlegfőösszegük alapján nem sokkal vannak az OTP mögött.

"Tudomásunk szerint egyetlen magyar nagybank külföldi tulajdonosa sem tervez a belátható időben kivonulást vagy a tevékenység megszüntetését Magyarországon" - cáfolta a felröppentett hírt Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Más kérdés, hogy az üzletpolitikákban lesznek módosulások a bevezetett bankadó és a bankokra háruló egyéb teher miatt - tette hozzá. A szakember szerint több külföldi bank jelezte: amikor mérlegelni kell majd, mely leánybanknak juttatnak tőkét vagy adnak pótlólagos finanszírozást, figyelembe veszik, mely országban milyen a jövedelemtermelő képesség.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a hazai pénzpiacról - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke is egy keddi sajtótájékoztatón. Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

A Raiffeisen Bank elkötelezett Magyarország iránt, nincs szándékában kivonulni a magyar banki piacról - írta e-mailben Peter Klopf, a bank szóvivője, a Bloomberg hírszolgálat keddi közlése szerint.

A KBC is megerősítette elkötelezettségét a magyar piac iránt, és jelezte, nem kíván arról visszavonulni. Viviane Huybrecht, a KBC brüsszeli szóvivője kedden azt mondta, hogy Magyarország egyike a hazai piacaiknak, ahol jelen kívánnak lenni.

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója még hétfőn a Financial Times hétfői számában egyebek között azt nyilatkozta, hogy nincs olyan körülmény, amiért hátat fordítanának Magyarországnak.

Az Intesa Magyarországon stratégiailag érdekelt - jelentette ki a CIB anyabankja, az Intesa Sanpaolo csoport szóvivője, akit ugyancsak a Bloomberg idézett. A szóvivő hozzátette: a bank megbízható és hosszú távú befektető Magyarországon.

A Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzése szerint a mérlegfőösszeg alapján a piacvezető Magyarországon az OTP Bank (20,7 százalék). Utána következik a K&H (10,1 százalék), az MKB Bank (9,4 százalék), az Erste Bank (9,2 százalék), a CIB (8,7 százalék) és a Raiffeisen (7,7 százalék).

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

16

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR