- GAZDASÁGI HÍREK

A hitelszűke gátolja leginkább a magyar cégek növekedését
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A Deloitte Central Europe által készített legfrissebb Business Sentiment Index felmérés eredményei azt mutatják, hogy a vizsgált közép-európai országok vállalatvezetői közül egyre többen lassan növekvő, pozitív várakozással tekintenek cégük és országuk gazdasági kilátásai elé. A felmérés fokozódó különbségeket jelez a térség egyes országai között.

2010. október 13.

A Deloitte felmérése hat ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia) legnagyobb vállalatainál vezető szerepet betöltő tisztségviselők véleményeit és várakozásait vizsgálja egy kutatási módszertan segítségével.

A Deloitte az első Business Sentiment Index felmérés eredményeit 2009 szeptemberében tette közzé.

A válaszadók népes csoportját közel 200 vállalatvezető alkotta, akik a térség legnagyobb vállalatait képviselték.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere elmondta: az első, 2009 szeptemberében lebonyolított felmérés óta az általános kilátások folyamatos, lassú javulást mutatnak. Ha az egyes országok eredményeit nézzük, a rendszeresen megismételt kérdőíves felmérés eredményei jól mutatják az eltéréseket a recesszióból való kilábalás eltérő ütemében.

A 2010. szeptemberi felmérés egyértelmű „győztese” Szlovákia, hiszen ott a cégvezetőknek immár 71 százaléka van azon a véleményen, hogy az elkövetkezendő fél évre vonatkozó általános gazdasági kilátások javulást mutatnak. A pozitív válaszok egyre növekvő száma arról tanúskodik, hogy az ország gazdasági helyzete fellendülőben van.

A korábbi felmérések alkalmával a hat vizsgált ország közül rendre Lengyelország bizonyult a legoptimistábbnak, így külön érdekesség, hogy újabban a szlovák vállalatvezetők is hasonlóan vélekednek a kilátásokról, mint északi szomszédaik. A helyzet azonban nem mindenhol ilyen rózsás: a felmérés tanúsága szerint más országok eredményei nem annyira kiugróak, mint Szlovákiában vagy Lengyelországban.

Seres Béla kiemelte: a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokkal kapcsolatos magyarországi vélemények többé-kevésbé stagnálnak a felmérés szerint. A beruházásra, illetve foglalkoztatásra vonatkozó tervekben, várakozásokban - vagyis a főbb mutatókban - enyhe javulás volt tapasztalható a 2010. áprilisi adatokhoz képest, de a változások egyike sem nevezhető érdemi elmozdulásnak. A hazai válaszadók 31 százaléka érzi ugyanakkor nehéznek, vagy kifejezetten nehéznek a hozzáférést a növekedéshez szükséges hitelekhez - ebből a szempontból jelenleg a magyar vállalatvezetők a leginkább pesszimisták a régióban.

A következő hat hónap tekintetében azonban Horvátország és Csehország is kevésbé bizakodó, annak ellenére, hogy az általános gazdasági kilátások szempontjából növekvő optimizmus jellemezte őket. Romániában is 10%-kal kevesebben voltak derűlátóbbak, mint az előző felmérésben.

A cégvezetők prognózisa szerint a következő évben nőni fognak a beruházásokra fordított összegek, ugyancsak növekedésre számítanak a foglalkoztatás terén, de a hitelek hozzáférhetőségével kapcsolatban is növekvő pozitivizmust tapasztalhatunk.

Seres Béla azonban hozzátette, hogy a térség országai lassú és óvatos léptekkel haladnak a fellendülés útján. Csupán két ország - Szlovákia és Lengyelország - mutatja a fellendülés egyértelmű jeleit.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

13

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR