- GAZDASÁGI HÍREK

A fogyasztók is megérzik a válságadókat
A hír több mint 30 napja nem frissült!

A kiróni tervezett különadó a távközlési ágazatban elsősorban a fejlesztésre fordítható forrásokat vonja el, a technológiai fejlődés ütemét csökkenti - véli az IFUA Horváth & Partners tanácsadó cég. Az energetikai cégek és a kereskedők később alakítják ki álláspontjukat. Az Európai Unió mindenesetre nem szereti a különadókat.

2010. október 13.

Az informatikai és távközlési szektorban  éves szinten átlagosan mintegy 180-200 milliárd forintnyi beruházás valósul meg Magyarországon, és előreláthatólag nem lesz ez másképp a következő években sem. Évek óta tapasztalható trend, hogy még a legnagyobbak is folyamatosan erősítik a költségkontrollt, hogy a fejlesztési igényeket fedezhessék és lépést tarthassanak versenytársaikkal. Ezért megfontolandó lenne, hogy a beruházásokkal csökkenteni lehessen az adó alapját.
Különadó nélkül is megtorpanni látszik a szolgáltatások fogyasztói árának csökkenő tendenciája, a verseny ma már kevésbé látványos, mint évekkel ezelőtt. A sokféle terméktípussal, összetett szolgáltatási csomagokkal rendelkező szolgáltatók viszonylag könnyebben átháríthatják a pluszterheket a fogyasztókra. Legkönnyebben a díjcsomagok erdejében, egyes tarifaelemek drágulásában jelenhet meg a fogyasztókra áthárított teher.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a tarifák rövidtávú alakulásán túl közép és hosszabbtávú társadalmi hatásokkal is szükséges számolni az adó kivetésekor - hívja fel a figyelmet az IFUA ügyvezető partnere. A telekommunikáció és ezen belül főként az internet hozzáférési lehetőségek jelentősen befolyásolják a társadalmi, gazdasági fejlődést.

Az energetikai cégek egyelőre várják a részleteket, a kereskedők pedig később alakítják ki álláspontjukat.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője úgy vélekedett, hogy összességében nem adócsökkentés, hanem adóátcsoportosítás történik a lakosságtól az extraprofitot termelő vállalkozások terhére. Hozzáfűzte: ne legyen kétségünk a felől, hogy az ágazati adókat végül - ahogy a bankadót is - a lakosság fizeti majd meg, ugyanis ezek az adók árképző tényezők lesznek. Lehetséges - tette hozzá -, hogy a személyi jövedelemadó-csökkentés egy része ezen az ágon kerül majd vissza az államkasszába.

Az európai szabályozás nem híve a távközlési szektor speciális adóztatásának. Brüsszel szerint csak a szabályozással kapcsolatos költségeket lehet megtéríttetni a szolgáltatókkal, ezért nemrégiben felszólította Franciaországot és Spanyolországot, hogy a korábban kivetett különadót törölje el. Mint emlékezetes, Franciaországban és Spanyolországban 2009 tavaszán vezettek be különadót, amelyet az engedéllyel rendelkező telekommunikációs szolgáltatók árbevételére vetették ki, mértéke 0,9% volt. Franciaországban így mintegy 400 millió euro folyt be az elmúlt évben, ezt a francia köztévé finanszírozására fordítottak.

Pogátsa Zoltán, közgazdász egyetemi docens szerint ugyanakkor az adórendszer kialakítása gyakorlatilag tagállami hatáskör. Az Unió erre a területre sokféleképpen értelmezhető „gumiszabályokat” fogalmaz meg.

(A rovat híreinek forrása a Gazdasági Rádió Online)

További hírek

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.
A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérdését továbbítottuk szakértőink felé, akik a megadott elérhetőségein tájékoztatják a témával kapcsolatbam.

Ossza meg díjmentes tanácsadói szolgáltatásunkat kollégáival, ismerőseivel.

Kérek tájékoztatást várható konferenciákról, továbbképzésekről


A gomb megnyomásával elfogadja adatkezelési tájékoztatónkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.
Mégse

Kérését továbbítottuk, megadott elérhetőségein tájékoztatjuk várható rendezvényeinkről.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérdezhet szakértőinktől.

Rendelkezik érvényes előfizetéssel?

Igen

Nem

Előfizetéssel rendelkező ügyfeleink kérdései priorítást élveznek

Megválaszolt adózási, tb, munkaügyi, számviteli kérdések a mai napon:

26

Kérdezzen itt Ön is!

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Eseménykövetés

SZAKMAI KLUBJAINK

ADÓNAPTÁR